Dementie bij ouderen

Dementie is een ziektebeeld dat zich kenmerkt door een geleidelijke achteruitgang  van het geestelijk functioneren. Het is een hersenaandoening waarbij steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen de zenuwcellen kapot gaan.

Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Op verschillende gebieden kunnen daardoor problemen ontstaan. Het meest bekende probleem en meestal het eerste probleem is vergeetachtigheid.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Andere vormen van dementie zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie, Lewy body dementie en dementie bij de ziekte van Parkinson. Er zijn meer dan zestig verschillende oorzaken van dementie bekend.

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter, een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Hou ouder, hoe groter de kans op dementie. Nederland telt op dit moment 270.000 mensen met dementie. Door de  vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.

              

   

Geriatrie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z