Terug

Patiëntervaringen Nierkanker

Niertumoren worden steeds vaker vroegtijdig ontdekt (als ze nog klein zijn). Dit is vaak bij toeval tijdens een ander onderzoek. Graag laten wij patiënten zelf vertellen hoe zij de behandeling, de specialisten en het ziekenhuis ervaren. Hieronder kunt u de verhalen lezen van patiënten die nierkanker hebben ervaren.

 

Mevrouw Vos–Keir

Fanatiek sporten en gezonde voeding staan op het dagelijkse menu van de 34-jarige mevrouw Vos. “Ik was gedreven om mee te doen aan een fitnesswedstrijd en trainde...

Fanatiek sporten en gezonde voeding staan op het dagelijkse menu van de 34-jarige mevrouw Vos. “Ik was gedreven om mee te doen aan een fitnesswedstrijd en trainde daar hard voor. Ik voelde me echt fit, maar ik dacht dat een hernia de oorzaak was van dat nare gevoel in mijn onderlijf. Maar niets bleek minder waar... In juli 2013 genoot ik met mijn gezin van een vakantie in Turkije totdat een niet te onderdrukken balgevoel in mijn buik constant mijn aandacht opeiste. Het uitblijven van mijn menstruatie was voor mij de andere reden om na terugkeer van vakantie bij mijn huisarts langs te gaan. Die voelde direct iets in mijn buik. Een bezoek aan het ziekenhuis volgde.”

"Ineens een grote niertumor"

Voorkeur Maasstad Ziekenhuis

“Ik woon in Rotterdam-Noord, maar puur intuïtief koos ik voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. In het verleden was ik daar prettig geholpen door de kaakchirurg, dus ik zocht bekend terrein.
In eerste instantie werd een echo gemaakt maar al gauw werd aangegeven dat een CT-scan nodig was. Ik was zo blij dat alle onderzoeken op één dag konden gebeuren, niet onnodig wachten. Uroloog Collette vertelde me dat er een flinke tumor op mijn nier zat. Nog geen maand daarvoor was mijn oma overleden aan kanker, daar heb ik enorm veel pijn en verdriet van gehad en nu kreeg ik hetzelfde te horen. Ongelooflijk! Ondanks de diagnose kanker, voelde ik me kalm en ik had zoiets van: okay, wat gaan we eraan doen? Wat is de volgende stap? Die tumor moet eruit dat was duidelijk en wat mij betreft snel. Daarom was ik zo opgelucht toen ik hoorde dat ik al binnen 2 weken geopereerd kon worden. Gemiddelde wachttijden van 6 tot 8 weken zijn mij gelukkig bespaard gebleven.”

Meeste ervaring met robotchirurgie

“Uitvoerig uitleg over robotchirurgie volgde. Snel herstel, minder kans op complicaties en kleinere littekens. Ik ben iemand die alles wil weten en daarom heb ik online flink veel informatie gezocht en gelezen. Voor mij stond vast dat dokter Klaver, uroloog met de meeste ervaring op het gebied van robotchirurgie de beste specialist was om mij te helpen. Het apparaat doet zelf niets, belangrijk is de ervaring van de arts die met behulp van de robot de operatie uitvoert. Daarom had ik alle vertrouwen in dokter Klaver die al meer dan 1100 robotoperaties heeft uitgevoerd. Het was nog even spannend of een robotoperatie in mijn geval  mogelijk zou zijn. Nadat ik uit narcose kwam, was dit ook de eerste vraag die op mijn lippen brandde. Wat was ik gerustgesteld toen ik hoorde dat de tumor en enkele lymfeklieren met behulp van de robot waren weggehaald. Daardoor had ik maar een paar kleine sneetjes in de buik en mocht ik al na 3 dagen het ziekenhuis verlaten.”

Het gaat weer helemaal goed met mevrouw Vos, zij is helemaal ‘schoon’ verklaard en werkt hard aan haar herstel. “Ik heb erg veel zin om me weer vol op mijn fitnesswedstrijden te storten", lacht ze. “En gelukkig kan ik weer mijn vierjarige zoontje naar school brengen. Ik ben zo enorm opgelucht en blij. Dokter Klaver heeft mijn leven gered met behulp van de beste technologie. Ik was precies op de juiste plek voor hulp”, eindigt ze.

 
Extra opmerkingen van Mw. Vos voor lotgenoten:

  • Het gaf me vertrouwen dat ik op de juiste plaats was voor mijn behandeling. Ik had 100% vertrouwen in dokter Klaver en zijn team. Dat was heel prettig en geruststellend. En nog steeds stelt het mij gerust dat ik bij hen onder controle sta.
  • Vraag alles wat je wilt weten aan de specialisten. Ik vond het ontzettend fijn dat het medisch team al mijn vragen uitgebreid beantwoordde.
  • Lees over het onderwerp maar onthoud dat elk verhaal anders is, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Ik had nooit gedacht dat ik een niertumor zou hebben die veelal voorkomt bij mannen tussen de 50/60 jaar.
  • Ik was al geïnteresseerd in gezond eten en leven en na mijn diagnose heb ik me daar nog meer in verdiept.
  • Geniet van de tijd met vrienden, familie en geliefden.
  • Ontspan en neem de tijd om te herstellen na de operatie.
  • Als mensen willen helpen, accepteer het met open armen. Ik ben typisch erg onafhankelijk, maar ik besefte al snel dat ik moest ontspannen, herstellen en de hulp moest accepteren die ik kreeg.
Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.