Zaadbalkanker

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. De meeste mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld, hebben zelf een verandering aan een zaadbal gemerkt. De ziekte komt veel voor bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar.

Mogelijke onderzoeken bij Zaadbalkanker

Mogelijke behandelingen bij Zaadbalkanker

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Verandering van de zaadbal bestaat uit een zwelling van de zaadbal en/of een verharding in de zaadbal, waardoor deze anders aanvoelt.

Deze verharding is meestal pijnloos. Daarnaast heeft ongeveer een derde van de patiënten met zaadbalkanker een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf.

Bij sommige mannen wordt zaadbalkanker vastgesteld vanwege de klachten die zij hebben door de uitzaaiingen. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een zwelling van de lymfeklieren, waardoor pijn kan ontstaan, zoals buikpijn of rugpijn.

Mogelijke andere symptomen zijn:

  • Zwelling van de borstklier(en) of van het gebied rond de tepel(s), met of zonder pijn;
  • Kortademigheid en/of bloed ophoesten, veroorzaakt door uitzaaiingen in de longen;
  • Vermoeidheid of gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden.

Bij bovenstaande symptomen is het verstandig om binnen een week uw huisarts te raadplegen.

Als u met één of meer van de hiervoor genoemde symptomen bij uw arts komt, zal hij of zij u eerst lichamelijk onderzoeken.

Om er achter te komen wat de oorzaak is van uw klachten, worden - naast het lichamelijk onderzoek - in de meeste gevallen de volgende onderzoeken gedaan:


Vervolgonderzoek

Als de diagnose zaadbalkanker is gesteld, is er vaak nader onderzoek (CT onderzoek) nodig om vast te stellen hoe ver de tumor zicht heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Aan de hand van deze gegevens kan uw arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.


Bespreking uitslagen

Alle uitslagen van de onderzoeken worden in de oncologiebespreking besproken. Tijdens dit overleg wordt de juiste behandeloptie voor u vastgesteld door ons team met specialisten. Na deze bijeenkomst zullen de uitslagen met u worden besproken door de uroloog. De casemanager is bij dit gesprek aanwezig. Hierna bespreekt de casemanager samen met u nogmaals in alle rust de verdere stappen en geeft u de nodige (schriftelijke) informatie.

Het Maasstad Ziekenhuis zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk behandeld wordt.

Als u zaadbalkanker heeft, wordt in de eerste instantie uw zaadbal verwijderd via de lies. Langs de lies kan de zaadbal naar boven worden gehaald en verwijderd. Het is een kleine ingreep, die meestal niet langer dan een half uur duurt.

Aansluitend op de operatie kan er radiotherapie en/of chemotherapie gegeven worden.

De behandeling heeft bijna altijd tot doel volledige genezing te bereiken. Ook als er uitzaaiingen zijn op het moment van de diagnose, wordt in de meeste gevallen genezing bereikt.

Na afloop van de behandeling controleert de oncoloog jarenlang of de ziekte onder controle is en blijft.

Hij of zij let ook op de (late) bijwerkingen van de behandeling. De nazorg van zaadbalkanker bestaat meestal uit de volgende onderzoeken:


Zelfonderzoek

Daarnaast is het verstandig om regelmatig zelf uw zaadbal(len) te onderzoeken. Dat kan het beste na een warm bad of een warme douche. Bij dit onderzoek rolt u de zaadbal voorzichtig tussen uw duim en wijsvinger. Doe dit bij beide zaadballen, één voor één. Let vooral op een zwelling, een verharding of een andere verandering.

Meer weten?