1. Verwijzing

Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

SLE kan tot ontsteking leiden in het hele lichaam; vandaar het woord ‘systemisch’ in de naam. Het is een chronische ziekte: dat betekent dat de ziekte niet over gaat.

Bij SLE komen ontstekingen vaak voor in de huid en in de gewrichten. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • huiduitslag – vaak als reactie op zonlicht – en pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten.
  • soms raken ook inwendige organen ontstoken zoals de nieren, de longen, het hart en de hersenen. Ontstekingen in deze organen leiden tot klachten en – onbehandeld – tot verlies van de werking van de organen.
  • andere klachten die kunnen voorkomen zijn het vasthouden van vocht, hoesten, kortademigheid, pijn bij ademhalen, pijn op de borst, hoofdpijn, verwardheid, epileptische aanvallen, krachtsverlies en gevoelsstoornissen.

Sommige patiënten hebben een vorm van lupus erythematodes die alleen huidontstekingen geeft, maar geen klachten van andere organen. In dat geval wordt gesproken van LE en niet van SLE. LE wordt meestal behandeld door de dermatoloog (huidarts).

Mocht u één of meerdere van bovenstaande klachten hebben dan is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis. 

  1. Verwijzing
  2. Polikliniek bezoek
  3. Onderzoek en diagnose
  4. Behandeling
  5. Nazorg