Neonatologie

De afdeling Neonatologie is een speciale afdeling, gericht op de behandeling en verzorging van pasgeboren baby’s.

Lees meer over Neonatologie

Behandelingen

Binnen het specialisme Neonatologie kunnen verschillende behandelingen worden toegepast.

Binnen het specialisme Neonatologie kunnen verschillende behandelingen worden toegepast.

Ontslag

Wanneer uw baby met ontslag mag zullen wij u daar van tevoren op de hoogte stellen. Er wordt een tijdstip met u afgesproken wanneer het uitkomt dat uw baby...

Wanneer uw baby met ontslag mag zullen wij u daar van tevoren op de hoogte stellen. Er wordt een tijdstip met u afgesproken wanneer het uitkomt dat uw baby met ontslag mag.

Voor het ontslag vragen wij u een evaluatieformulier in te vullen waarop u uw bevindingen kunt invullen. Ook houden wij een ontslaggesprek met u. Daarin nemen wij belangrijke punten door voordat u naar huis gaat, bv: bereiden van de voeding, bewaren van de voeding, kruiken, temperatuur enz.

Wanneer uw baby voor een langere tijd is opgenomen, heeft u meestal geen recht op kraamzorg. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor evt. uitgestelde kraamzorg. Van ons krijgt u een ontslagbrief mee. Daarin staan gegevens over uw baby. Deze brief is bestemd voor de eventuele kraamzorg of, als u daar geen recht meer op heeft, voor het centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Voor een extra nacontrole kan het nodig zijn om een afspraak te maken bij de polikliniek voor uw baby.

Rooming in

Vlak voor ontslag is er voor één van de ouders van prematuur geboren baby's (of baby's waarbij het wenselijk is) de mogelijkheid om naast het bedje van de baby in een aparte kamer op de afdeling te slapen. We noemen dit rooming-in. U bent dan 24 uur aanwezig om zelf voor uw kindje te zorgen. De (neo)verpleegkundigen zijn op de achtergrond aanwezig om u te ondersteunen in de verzorging.

 Rooming-in

Toegang tot de afdeling en bezoekregels

Ouders kunnen de afdeling Neonatologie betreden door een pasje te gebruiken en zijn 24 uur per dag welkom.

Ouders kunnen de afdeling Neonatologie betreden door een pasje te gebruiken en zijn 24 uur per dag welkom.

Dit pasje wordt aan ouders gegeven zonder kosten. Alleen vragen wij u om een kopie te mogen maken van uw bankpas. Wanneer het bezoekerspasje na ontslag niet ingeleverd wordt, wordt er eenmalig 15 euro van uw rekening geschreven. Ook broertjes en zusjes zijn onder begeleiding van de ouders altijd welkom op de afdeling.

Bezoek

Ouders/verzorgers zijn altijd welkom. Wij vragen u wel om tussen de voedingstijden uw kind in bed te laten liggen. Ook bezoek is altijd welkom. Het aantal bezoekers is maximaal 2 personen tegelijk waarvan één de ouder/verzorger van het kind moet zijn. Beperkt wisselen en uitzonderingen zijn alleen mogelijk in overleg met de verpleging. Broertjes en zusjes zijn welkom op de afdeling, mits zij de waterpokken hebben gehad. Andere kinderen onder de 12 jaar worden niet toegelaten. Wij vragen u te allen tijde te melden aan de verpleging als u, of een gezinslid, ziek bent of in contact is geweest met zieke mensen. Zodat wij met u de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.

Hygiëne regels

Vanwege kwetsbare kinderen die op de afdeling Neonatologie zijn opgenomen, zijn hygiëneregels van kracht. Indien een ouder of andere bezoeker koortsig, verkouden is of gordelroos heeft, is het noodzakelijk dat u dit vóór het bezoek meldt bij de verpleegkundige. Ook als u recentelijk een kinder- en of andere besmettelijke ziekte (bv waterpokken) heeft doorgemaakt of ermee in contact bent geweest, dient u dit te melden. 

Jassen kunnen op de gang aan de kapstok opgehangen worden en handsieraden worden afgedaan voordat de zaal betreden kan worden. Bij binnenkomst en vertrek dient u de handalcohol te gebruiken die bij de deur hangt.

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.