Leverontsteking (hepatitis)

Leverontsteking (hepatitis)

Virussen kunnen zorgen voor een ontsteking van de lever: hepatitis.

Mogelijke onderzoeken bij Leverontsteking (hepatitis)

Mogelijke behandelingen bij Leverontsteking (hepatitis)

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Een ontsteking aan de lever is erg gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft.

De bekendste vormen - hepatitis A, B, en C - worden door virussen veroorzaakt.

Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, gebruik van bepaalde soorten medicijnen (toxische hepatitis) of overmatig alcoholgebruik (alcohol hepatitis).

De klachten bij hepatitis A, B en C  zijn. 

Hepatitis A

Hepatitis A infectie geeft meestal helemaal geen klachten. De meeste mensen ontwikkelen al op de kinderleeftijd antistoffen doordat ze met het virus in aanraking zijn geweest. Bij een ernstige infectie of een infectie op latere leeftijd kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Geelzucht (vooral bij volwassenen).
  • Koorts.
  • Misselijkheid.
  • Vermoeidheid.

Hepatitis B

Bij besmetting met het hepatitis B virus, kan het 4 weken tot 6 maanden duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. Het hepatitis B virus kan een verraderlijke ziekte zijn, omdat u er soms niets van merkt en geen klachten heeft. U bent dan wél besmettelijk voor anderen en de lever raakt door de chronische ontsteking wel beschadigd. Veelgehoorde klachten die ontstaan door hepatitis B zijn:

  • Ernstige vermoeidheid.
  • Geelzucht.
  • Jeuk.
  • Misselijkheid of verminderde eetlust.
  • Spier- en gewrichtspijn.

In ernstige gevallen kan acuut leverfalen ontstaan. Bij dit leverfalen zijn de levercellen zodanig beschadigd dat de lever in korte tijd stopt met functioneren.

Hepatitis C

Veel mensen merken weinig of niets van de besmetting met hepatitis C. De klachten die kunnen ontstaan zijn dezelfde als bij Hepatitis B. Vaak wordt hepatitis C bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek, bijvoorbeeld bij een keuring, of via de GGD wanneer de infectie bij uw partner wordt geconstateerd.

Met bloedonderzoek kan meestal de oorzaak van de hepatitis worden bepaald.

Uw arts kan wanneer nodig aanvullend onderzoek verrichten.

De behandelingen voor hepatitis A, B en C zijn:

Hepatitis A

Hepatitis A gaat na verloop van tijd weer over. Hier zijn geen medicijnen voor. Er zijn wel een aantal dingen waarmee u het herstel van de lever kunt bevorderen, zoals:

  • Geen alcohol drinken.
  • Gezond en gevarieerd eten.
  • Medicijngebruik bespreken met uw huisarts. Sommige medicijnen belasten de lever.
  • Voldoende rust nemen.

Om te voorkomen dat u Hepatitis A krijgt, kunt u zich laten inenten. De inenting biedt minimaal 15 jaar bescherming (2 injecties).

Hepatitis B

Acute hepatitis B infectie gaat vaak vanzelf over. De immuunafweer zorgt ervoor dat het virus uit het lichaam verdwijnt. Een gezonde voeding en leefstijl helpen daarbij.

In ernstige gevallen schrijft de arts medicijnen voor die de immuunreactie versterken. Ook wordt er regelmatig bloedonderzoek gedaan.

Voor chronische hepatitis B zijn er verschillende medicijnbehandelingen.

Om te voorkomen da tu hepatitis B krijgt, kunt u zich laten inenten. De inenting bestaat uit 3 injecties die verspreid over een halfjaar gegeven worden. Deze bescherming is vermoedelijk levenslang.

Hepatitis C

In tegenstelling tot een hepatitis A of B infectie gaat een hepatitis C infectie niet vanzelf over. De ontsteking die daardoor in de lever ontstaat is dan chronisch. Sinds een aantal jaren is er een medicijn dat werkzaam is tegen het hepatitis C virus. Dit middel is het zogenaamde alfa-interferon.

De behandeling van hepatitis C is complex en verschilt per persoon.