Terug

Spataderen

De bloedsomloop bestaat uit slagaderen, die het bloed naar de weefsels en organen brengen, en aderen, die het bloed terugbrengen naar het hart. De aderen zijn onder te verdelen in een ‘diep systeem’ dat zich in de spieren bevindt en een ‘oppervlakkig systeem’ tussen de huid en spieren. In de aderen zitten kleppen, zij werken als sluizen, zodat het bloed niet kan terugzakken in de benen.

Hoe ontstaan spataderen?

Spataderen ontstaan door veranderingen in de wand van de aders of slecht functionerende kleppen.

Spataderen ontstaan door veranderingen in de wand van de aders of slecht functionerende kleppen.

Door druk op de aderen kunnen de kleppen lek raken en raakt de ader verwijd. Risicofactoren voor spataderen zijn familiaire aanleg, lang staan, leeftijd, overgewicht en zwangerschap.

Welke klachten kunnen spataderen geven?

Over het algemeen geven spataderen geen klachten. Soms veroorzaakt een spatader een aantal typische klachten, zoals zware, vermoeide en vaak warme benen, jeuk,...

Over het algemeen geven spataderen geen klachten. Soms veroorzaakt een spatader een aantal typische klachten, zoals zware, vermoeide en vaak warme benen, jeuk, een gespannen gevoel, krampen, een stekende of trekkende pijn in de kuiten, trillingen in de benen en zwelling van de enkel.

Als spataderen lang bestaan kunnen spontaan huidafwijkingen ontstaan of een open wond die slecht geneest.

Polikliniekbezoek

Op de polikliniek van Maasstad Ziekenhuis zijn speciale spatader-spreekuren. Wanneer u een afspraak maakt met de polikliniek Chirurgie, vertelt u dan duidelijk...

Op de polikliniek van Maasstad Ziekenhuis zijn speciale spatader-spreekuren. Wanneer u een afspraak maakt met de polikliniek Chirurgie, vertelt u dan duidelijk of u een verwijzing voor één of twee benen heeft. Indien mogelijk is dit een combinatieafspraak.

Daarbij brengt u eerst een bezoek aan de verpleegkundig specialist voor anamnese en lichamelijk onderzoek en ondergaat u vervolgens een duplex-onderzoek. Afhankelijk van de uitslagen van de onderzoeken stellen de vaatchirurg en de verpleegkundig specialist een behandelplan op dat zij met u bespreken.

Onderzoeken

Voor spataderen wordt onderstaand onderzoek verricht:

Voor spataderen wordt onderstaand onderzoek verricht:

Vergoeding van zorg

Consulten en onderzoeken met betrekking tot uw klachten worden altijd vergoed vanuit het basispakket, indien u een verwijzing naar ons ziekenhuis heeft, bijvoorbeeld...

Consulten en onderzoeken met betrekking tot uw klachten worden altijd vergoed vanuit het basispakket, indien u een verwijzing naar ons ziekenhuis heeft, bijvoorbeeld van uw huisarts. Dit betekent dat u hier mogelijk het eigen risico voor betaalt.

Helaas worden niet alle behandelingen voor spataderen vergoed door de zorgverzekeraars. Of u in aanmerking komt voor vergoeding van een behandeling hangt af van de mate waarin de spataderen voorkomen en gevolgen hebben. Zorgverzekeraars vragen naar de CEAP classificatie. En de uitslag van het onderzoek in het vaatlaboratorium moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Een aantal behandelingen zoals sclerocompressietherapie en foamsclerocompressietherapie zijn geheel uit de basisverzekering geschrapt. Uw zorgverzekeraar kan u informeren over de eventuele vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Bij twijfel over de vergoeding doet u er goed aan om aan uw zorgverzekeraar een schriftelijke bevestiging te vragen dat de behandeling vergoed wordt.

Betaling van behandelingen

Als de behandeling die u ondergaat niet vergoed wordt door uw zorgverzekeraar, moet u de behandeling vooraf betalen. Voor informatie over prijzen en betaling kunt u terecht bij de Betaalbalie (begane grond, voorbij de receptie linksaf, direct om de hoek links). De prijs die u hier betaalt betreft de behandeling plus de reguliere nazorg. De duur van het zorgtraject is maximaal 90 dagen.

Behandelmethoden voor spataderen

Er zijn verschillende behandelmethoden voor spataderen:

 Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.