Maatregelen coronavirus (COVID-19) Meer informatie

Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.500 mannen prostaatkanker vastgesteld.

Vanaf het vijftigste levensjaar neemt het aantal nieuwe prostaatkanker gevallen per leeftijdscategorie geleidelijk toe. Bijna de helft (48%) van alle patiënten is 70 jaar of ouder. Prostaatkanker is dus vooral een ziekte van oudere mannen. Als gevolg van vergrijzing en groei van de bevolking is de verwachting dat het aantal mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd in de komende jaren sterk zal toenemen.

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van prostaatcellen. Zekerheid over de diagnose van prostaatkanker kan alleen worden verkregen door het nemen van stukjes weefsel uit de prostaat (puncties). Hierbij kijkt de patholoog naar de aanwezigheid van kankercellen en naar de agressiviteit van deze cellen.

Afhankelijk van het stadium en de agressiviteit van kankercellen is sprake van een “minder” of “meer” ernstige vorm van prostaatkanker.  Het is dus moeilijk om alle prostaatkanker gevallen met elkaar te vergelijken. Veel stadia van prostaatkanker zijn gelukkig goed te genezen.

 Wilt u meer weten?

Urologie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z Anser prostaatcentrum en operatiekliniek wij zijn partner in Anser