Patiëntervaringen Prostaatkanker
Sinds de introductie van het prostaatspecifiek antigeen (PSA) kan prostaatkanker in een vroeger stadium worden ontdekt en daardoor is het aantal diagnoses de laatste jaren gestegen. Graag laten wij patiënten zelf vertellen hoe zij de behandeling, de specialisten en het ziekenhuis ervaren. Hieronder kunt u de verhalen lezen van patiënten die prostaatkanker hebben of hebben gehad.
"Het is de specialist die de robot aanstuurt"
“Bij zo’n diagnose staat je wereld op z’n kop”, erkent Platje. “Je zit met kanker in je lijf, zonder dat je dat zelf wist. Mijn eerste reactie was: dat moet eruit.” De behandelend specialist, uroloog Potjer van het Albert Schweitzer ziekenhuis, was het met hem eens, alleen wordt een dergelijke operatie daar niet uitgevoerd. Daarom werd Platje doorgestuurd naar het Maasstad Ziekenhuis. “Ik ben er bijzonder goed opgevangen”, zegt Platje tevreden. “Uroloog Klaver stelde me echt op mijn gemak en heeft de verschillende behandelmethoden voor prostaatkanker uitgelegd. Ik had er direct een goed gevoel bij. De operatie zou plaatsvinden met behulp van een robot, een soort ingewikkelde kijkoperatie. Maar het is toch de specialist die zo’n robot aanstuurt.”
“Vanwege de geboorte van mijn eerste kleinkind heb ik de ingreep een paar weken uitgesteld”, vertelt Platje. “De dag van de operatie was ik bloednerveus. Op de OK stelden ze me op mijn gemak. Het eerste wat Klaver vroeg: “En, is het kleinkind geboren?” Ik vertelde dat het een prachtig ventje is, met de naam Sjoerd: dezelfde voornaam als Klaver.” Glimlachend: “Door dat praatje was ik op slag kalm. Ik ben op vrijdag geopereerd en mocht zondagmiddag al naar huis. Dankzij deze operatiemethode had ik slechts vijf kleine gaatjes. Ik heb zelfs niet één minuut pijn gehad. De katheter is een week later verwijderd en er was geen chemotherapie of bestraling nodig.”
Samenwerking met Albert Schweitzer ziekenhuis
Uroloog Klaver is sterk voorstander van concentratie van zorg. “Het is goed om de patiënten uit een grote regio op één locatie te opereren met gespecialiseerde artsen en operatieteams”, is zijn overtuiging. “Het gaat om complexe chirurgie. Juist door het vaak te doen, krijg je daar veel vaardigheid in. De kans op complicaties is kleiner, met een kortere opnameduur en beter herstel.” Uroloog Zeegers uit het Albert Schweitzer ziekenhuis stemt daarmee in. “Daarom verricht ik wekelijks dergelijke operaties in het Maasstad Ziekenhuis”, geeft hij aan. “Deze samenwerking bevalt uitstekend.”
Als vanouds
Inmiddels is de heer Platje weer de oude. “Na een maand of drie was mijn energie helemaal terug”, zegt hij tevreden. “Ik was al met prepensioen en genoot van de vrijheid. Dan schrik je fors als je hoort dat je prostaatkanker hebt. Gelukkig was ik er vroeg bij. Ik ben in februari geopereerd, in mei zijn we al weer op vakantie gegaan. En we passen nu twee dagen per week op dat kleine manneke. Kortom: ik doe weer alles. Alleen ben ik me er veel meer van bewust hoe belangrijk gezondheid is.”

“Humor slaat mij overal door heen”
In mijn sperma trof ik bloed aan en na enig speurwerk voor antwoorden op internet besloot ik nog even af te wachten voordat ik naar mijn huisarts ging.” Maar de klachten bleven aanhouden dus een bezoek aan de huisarts was nodig. “Een verwijzing naar de uroloog in het Maasstad Ziekenhuis was noodzakelijk, aangezien mijn PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) waarde met 15 toch te hoog was.”, vertelt de heer van Baalen.
“Uroloog Engel wilde een aantal onderzoeken doen, waaronder een MRI-scan. De uitslag volgde snel en ik bleek een agressieve vorm van prostaatkanker te hebben, maar vooralsnog op de scan geen uitzaaiingen in de lymfeklieren. Starten met hormonale therapie in combinatie met radiotherapie was een optie maar ik wilde de prostaat eruit hebben. Van een operatie met de robot had ik nog nooit gehoord. Dokter Engel informeerde mij uitgebreid over deze operatietechniek en gaf aan dat dokter Klaver een zeer ervaren arts is met ruim 1000 robotoperaties voor de behandeling van prostaatkanker op zijn naam. Ik had geen enkele twijfel over de robotoperatie en had mede dankzij zijn grote ervaring met robotoperaties direct vertrouwen in de deskundigheid van deze arts. Ook is mijn levensmotto: ‘wees altijd positief’, want positieve gedachten bepalen je gemoedstoestand. De diagnose kanker bracht me daardoor ook niet van mijn stuk. Zielig doen helpt niet, ik kon hoog en laag springen maar de feiten spraken voor zich, bij mij was prostaatkanker geconstateerd. Bij mijn vrouw en kinderen zat de schrik er behoorlijk in, maar ik ben al die tijd heel positief gebleven en had vertrouwen in een goede afloop.”
“Lang hoefde ik niet te wachten, op 15 oktober 2013 was de dag van de operatie. Uroloog Klaver heeft met behulp van de da Vinci robot naast mijn prostaat ook mijn lymfeklieren weggehaald. Toen ik weer bijkwam uit narcose dacht ik ‘Oh en nu zal ik wel heel veel pijn krijgen’, maar niets van dat alles. Ik had slechts een paar kleine sneetjes en deze wondjes genazen snel. Het was een wonderbaarlijke operatie, al gauw wandelde ik op de gang en maakte weer als vanouds grappen met de verpleegkundigen die zeer zorgzaam waren. Na een paar dagen mocht ik al naar huis, een snel herstel is een van de voordelen van de robotoperatie.” “Thuis pakte ik de draad weer op en daar hoort boodschappen doen ook bij. Op dat moment realiseerde ik me dat ik mijn versnelling even een tandje lager moest zetten . Mijn lichaam kon nog geen zware inspanningen aan en had tijd nodig om te herstellen.”
Verwijderen van de prostaat kan leiden tot incontinentie- en erectieproblemen. Dankzij robotchirurgie heeft de arts een beter zicht en kan op de millimeter nauwkeurig opereren waardoor de continentie en potentie vaker herstellen in vergelijking met prostaatoperaties die zonder de da Vinci robot worden uitgevoerd. “Ondanks dat ik een erg agressieve kankersoort had, waardoor de arts ook weefsel rond de prostaat heeft verwijderd tijdens de robotoperatie, heb ik gelukkig geen incontinentieproblemen overgehouden. Ook de uitslag was goed: de snijranden waren schoon en alle lymfeklieren vrij van tumor. Alleen door de lokale uitgebreidheid moet ik onder goede follow up blijven. Ik geniet nog steeds van elke dag en ben blij dat ik mijn kanker kwijt ben, mijn urine goed kan ophouden en zo snel weer hersteld was,” besluit levensgenieter Van Baalen zijn verhaal.
"Ervaringsverhalen van lotgenoten gaven mij positieve kracht"
"Gelukkig was ik in veilige, vertrouwde handen bij de urologen van het Maasstad Ziekenhuis die mij een hoopvolle behandeling met behulp van de da Vinci robot adviseerden. Nu zes maanden later voel ik me beter dan ooit. Ik ben een vitale man van 56 jaar die volledig is hersteld met behulp van dokter Klaver en de robotchirurgie. Maar het was wel een zware periode nadat de diagnose werd gesteld,” vertelt hij verder. “Het begon allemaal met donker bloed plassen, verder had ik geen klachten. Bij toeval heeft de toenmalige bedrijfsarts een afwijking in mijn urine geconstateerd. Mijn huisarts vertrouwde het ook niet, mede gezien mijn leeftijd, en al snel zat ik op het spreekuur bij dr. den Ouden, uroloog in het Maasstad Ziekenhuis.”
“Een bioptenonderzoek volgde, aangezien mijn PSA waarde driemaal zo hoog was als gebruikelijk is voor mijn leeftijd. En de diagnose prostaatkanker volgde. Gezien mijn leeftijd en goede lichamelijke conditie, voorspelden de artsen een goed resultaat als ik zou kiezen voor een behandeling met behulp van de da Vinci Robot en zij hebben niets teveel gezegd. Ik startte met bekkenbodemtherapie ter voorbereiding op de operatie en drie weken later was ik al aan de beurt om geopereerd te worden. Na de operatie had ik nauwelijks pijn. Wel vond ik de katheter behoorlijk wennen, daardoor had ik het de eerste week na de operatie zwaar. Normaal gesproken ben ik altijd in beweging en druk met mijn werk als servicemonteur dus stil liggen in bed was moeilijk voor me. Na ongeveer drie maanden was ik nog niet continent en potent, toen heb ik wel even wat tranen gelaten. Dokter Klaver drukte me op het hart om geduld te hebben en hij heeft gelijk gehad. Zes maanden later ben ik weer volledig potent en continent, wat een opluchting! Van begin tot het einde in mijn ziekteproces heb ik steun gehad van het Robot Expertisecentrum. Fijn, deze constante betrokkenheid van de artsen en verpleegkundigen.”
“Iedereen met prostaatkanker wil ik stimuleren om zijn ervaringsverhaal te delen met lotgenoten. Daaruit heb ik zoveel steun gehaald. Samen ervaringen delen en zaken zoals impotentie en incontinentie die moeilijk bespreekbaar zijn en als taboe worden ervaren, toch met elkaar te delen. Ik ben dankbaar dat ik dankzij de ervaren handen van dokter Klaver en de beschikbaarheid van de nieuwste technologie de ziekte heb overwonnen. Ik had niets te verliezen, alleen maar te winnen. En ik heb gewonnen”, besluit een gelukkige heer Fortes zijn verhaal.
"Mijn lichamelijke conditie was snel na de operatie weer als vanouds"
Eenmaal in het ziekenhuis moest ik weer aan het prostaatonderzoek denken. Helaas bleek mijn PSA waarde voor mijn leeftijd dit keer wel aan de hoge kant te zijn. Het was een schok toen uit het vervolgonderzoek bleek dat er in zes van de acht biopten verdachte cellen waren gevonden. Eerlijk gezegd was ik ontzettend verbaasd’, vertelt de heer Lans. ‘Want eigenlijk denk je altijd zelf dat je niet echt iets mankeert.’
‘Ondanks het feit dat er veel artsen in mijn familie zitten door wie ik me kon laten informeren, heeft het boekje prostaatkanker van de KWF me in eerste instantie geholpen met het maken van een keuze tussen opereren en bestralen. Echt doorslaggevend was het gesprek met dr. Klaver tijdens mijn eerste consult, waarin alles in duidelijke taal werd uitgelegd. Ik koos definitief voor een operatie waarbij de prostaat verwijderd zou worden. Vanuit het ziekenhuis in Delft was ik doorverwezen naar uroloog Klaver, aangezien hij de meeste ervaring heeft met het verwijderen van prostaten met behulp van de da Vinci robot. Al binnen een week kon ik geopereerd worden, dat was me zelfs iets te snel, aangezien ik een wintersportvakantie met de familie op de agenda had staan. Angst voor de operatie had ik niet’, vertelt de heer Lans verder. ‘Zij zijn de deskundigen en zij weten prima wat ze doen. Ieder zijn vak, toch? En bij dokter Klaver was ik zeker in ervaren handen.’
Uitstekende zorg
‘Op de dag van de operatie was ik al om 7.00 uur ’s morgens aanwezig. Om 11.00 uur ben ik geopereerd, het wachten voor de operatie viel me een beetje tegen. Op zo’n moment wens je dat het al voorbij is. Gelukkig is de operatie uitstekend verlopen. De eerste nacht had ik pijn, wat natuurlijk ook wel begrijpelijk is, het blijft een operatie. Gelukkig kreeg ik goede pijnstillers waardoor dat gauw minder werd. Bovendien werd er goed voor me gezorgd door de verpleegkundigen. Echt bijzonder vond ik de bedside terminal. Een soort tv scherm waarmee ik via een touchscreen de beschikking had over radio, tv en internet. Ook bestelde ik iedere dag via dit systeem mijn maaltijd. Handig dat ik alleen datgene kon kiezen wat ik ook echt mocht eten. De derde dag kon ik al voorzichtig lopen door de gang en ’s middags mocht ik al met een katheter naar huis.’
Sporten en bekkenbodemfysiotherapie
‘Mijn herstel verliep voorspoedig en ik kon onverwacht snel weer steeds meer dingen doen, zoals wandelen, boodschappen doen, sporten en in een later stadium fietsen. Ik was toen nog maar een klein beetje incontinent.’ Zijn vlotte herstel heeft de heer Lans ook te danken aan zijn uitstekende lichamelijke conditie voor de operatie. ‘Ik ben geregeld in de sportschool te vinden en ook zwem ik graag samen met mijn kleinzoon. Ik ben er van overtuigd dat mijn goede lichamelijke conditie heeft meegewerkt aan een spoedig herstel. En wat helemaal bijzonder is, mijn conditie bleek 38 dagen na de operatie nog beter te zijn dan voor de operatie’, lacht hij. ‘Ik ben diep onder de indruk dat een operatie met behulp van de da Vinci robot dus vrijwel geen negatieve invloed heeft gehad op mijn conditie. En dankzij robotchirurgie heb ik maar een paar kleine littekens. Tips die ik lotgenoten wil meegeven? Zorg voor een goede lichamelijke conditie en ga vooraf naar de bekkenbodemfysiotherapeut. Mede dankzij de oefeningen van de bekkenbodemfysiotherapeut was ik na de operatie sneller continent.’
"Niet ziek en toch prostaatkanker"
Vanwege een eerdere hartoperatie stond de heer van Dijk al onder scherpe controle bij zijn huisarts. Zijn PSA waarde was in het verleden ook gecontroleerd maar nog niet eerder was deze zo hoog. ‘Na een fikse blaasontsteking met hevige koorts tijdens kerst & oud/nieuw in Oostenrijk, besloot de huisarts mij te verwijzen naar de uroloog. De blaasontsteking verdween direct door gebruik van de medicijnen maar de huisarts verwees mij toch door. Achteraf ben ik daar erg blij over’, vertelt de heer van Dijk.
‘Uroloog Engel twijfelde geen moment en nam biopten voor het onderzoek. De uitslag van het onderzoek volgde snel, aan de linkerkant van mijn prostaat zat het vol kankercellen. Zoals ik al zei, een behoorlijke schrik. Toen heb ik even bedenktijd gevraagd om het vreselijke nieuws tot me door te laten dringen. Tja en dan is het een kwestie van accepteren’, vervolgt de heer van Dijk. ‘Mijn huisarts adviseerde mij een behandeling met de da Vinci robot in het Robot Expertisecentrum omdat ze daar de meeste ervaring hebben met prostaatoperaties. Mijn vrouw en kinderen waren allemaal behoorlijk van slag maar ik besloot ervoor te gaan. Ik had alle vertrouwen in de operatie, uroloog Klaver zou mij opereren en hij heeft simpelweg de meeste ervaring in Nederland met het verwijderen van prostaten met behulp van de da Vinci robot. Een bemoedigende gedachte’, vervolgt de heer van Dijk. ‘Toch heb ik op de operatiekamer nog wel even gecontroleerd of dr. Klaver mij daadwerkelijk zou opereren’, lacht hij. ‘Daarna mocht de anesthesioloog mij verder verdoven.’
‘Achteraf ben ik dolblij dat ik de operatie heb ondergaan. Het was nog wel aardig spannend of de kanker niet in mijn lymfeklieren zou zitten. Gelukkig was dit niet het geval. Ik heb direct toen ik uit de narcose kwam gekeken en zag alleen maar een paar kleine pleisters zitten. Slechts een paar kleine sneetjes waren nodig om mijn prostaat eruit te halen, heel bijzonder.
Nadat de verdoving was uitgewerkt voelde ik wel pijn maar dit was goed te verdragen met behulp van paracetamol. Al aan het eind van de tweede dag stapte ik mijn bed uit en de derde dag na de operatie zat ik al weer in het zonnetje in de tuin onder de parasol. Natuurlijk was ik nog geen knip voor de neus waard maar ik was weer lekker thuis. Daarna heb ik het rustig aan gedaan, wel moeilijk voor me aangezien ik altijd erg actief ben met de voetbal.’
De heer van Dijk is vol lof over alle mensen die hem begeleid hebben. ‘Van uroloog, anesthesioloog, oncoloog tot verpleegkundige. Iedereen heeft uitvoerig de tijd genomen om mij goed voor te lichten. Ook had ik een keurige kamer’, vervolgt de heer van Dijk tevreden. Vier weken na de operatie was ik alweer continent. Wel moet ik direct naar de wc gaan als ik plasdrang heb. Inmiddels heb ik de hele periode goed af kunnen sluiten’, vervolgt hij. Ik ga weer lekker genieten met mijn vrouw in Benidorm. Even de omgeving uit en heerlijk tot rust komen’, besluit de heer van Dijk zijn verhaal.
"Prostaatkanker door toeval ontdekt"
Meeste ervaring robotoperaties
“Een enorme schrik, ik had dit totaal niet verwacht. Er waren verschillende behandelingsopties: actief afwachten, omdat het geen agressieve tumor betrof, opereren of bestralen. Uroloog Engel adviseerde me om met behulp van de da Vinci robot de prostaat te laten verwijderen. Daarnaast kreeg ik privé ook vanuit diverse hoeken goedbedoelde adviezen, uiteindelijk maakte me dit allemaal maar onzeker. De uitslag van het onderzoek overviel me zo dat ik een second opinion heb aangevraagd in een ander ziekenhuis. Ook daar adviseerde de uroloog me een robotoperatie. Nadat dokter Engel me geduldig en zeer uitgebreid had uitgelegd wat een robotoperatie inhoudt, heb ik samen met mijn vrouw de knoop doorgehakt. Op 20 december 2012 ben ik geopereerd en heeft dokter Engel met behulp van de da Vinci robot mijn prostaat verwijderd. Ik had me neergelegd bij de behandeling en had er volledig vertrouwen in. Aangezien ze in het Maasstad Ziekenhuis de meeste ervaring hebben met robotoperaties was het een logische stap voor me om daar geopereerd te worden.”
Vrijwel geen pijn
“Na de operatie is mij geadviseerd rust te houden en goed naar mijn lichaam te luisteren, daaraan heb ik ook gehoor gegeven. Een week na de operatie was ik pijnvrij, het herstel ging zo snel. Inmiddels heb ik mijn hobby’s alweer opgepakt, lekker fietsen, biljarten en genieten van een ritje in een van mijn Old timers. Wel vind ik het nogal onwerkelijk wat er is gebeurd. Na de operatie was ik binnen 48 uur alweer thuis en aan de buitenkant zie je alleen zes kleine sneetjes maar dat is minimaal. Pijn heb ik ook bijna niet gehad, heel bijzonder als je bedenkt dat er binnenin toch behoorlijk wat is gebeurd.”
“Wat mij betreft zijn deze nieuwe (technische) ontwikkelingen voor de patiënt positief. Het herstel gaat veel sneller en de napijn is minimaal. Een robotoperatie in het Maasstad Ziekenhuis beveel ik dan ook zeker aan”, besluit de heer Keijzers.
"Het komt allemaal goed...en alles is goed gekomen"
‘De controles van de heer Jongeneel waren goed, maar het PSA was wat hoog gezien zijn leeftijd. Vervolgens werden er stukjes weefel uit zijn prostaat gehaald die een tumor aangaven, waarvoor aanvankelijk een afwachtend beleid werd afgesproken. Herhaling biopten toonden echter een toename van de tumor aan en toen na drie maanden het PSA ook nog eens verder steeg, is de behandeling gestart’, aldus uroloog Klaver. ‘Ik was natuurlijk behoorlijk van mijn stuk gebracht toen de uitslag uitwees dat mijn PSA waarde zo explosief was gestegen door prostaatkanker’, zegt de heer Jongeneel. ‘Door de schrik van het nieuws ging het gesprek met de uroloog volledig langs mij heen. Gelukkig was mijn vrouw bij me om mij te ondersteunen. Tot die tijd was mijn PSA waarde altijd wisselend gemiddeld hoog en laag geweest en ik was in de veronderstelling gebleven dat dit niet ingrijpend zou veranderen. En dan prostaatkanker.. tja, ik heb me er uiteindelijk bij neer moeten leggen. Vervolgens heb ik alles maar over me heen laten komen. De uroloog vertelde me uitgebreid over de behandelingsopties waarbij een behandeling met de da Vinci robot ook mij direct de meest geschikte leek. Een snel herstel, kleine littekens, minste kans op incontinentie en impotentie. Uroloog Klaver zei, “de heer Jongeneel alles komt goed” en hij heeft gelijk gehad. Alles is ook helemaal goed gekomen.’
100% meegevallen
‘In oktober 2009 werd ik geopereerd en ik moet bekennen dat de operatie me voor 100% is meegevallen. Naderhand had ik relatief weinig pijn. Je hoort natuurlijk weleens van die spannende verhalen in de vriendenkring over pijnlijke operaties maar dat geldt niet voor een operatie met behulp van de da Vinci robot. Met slechts een paar sneetjes in de buik wordt de gehele prostaat verwijderd. Mijn herstel ging vlot, ik was alleen wel erg moe na de operatie, waarschijnlijk van de spanning. Ik heb namelijk bijna twee dagen liggen slapen’, vertelt de heer Jongeneel lachend. ‘Tijdens mijn opname in het ziekenhuis werd ik ook zeer goed verzorgd door de verpleging. Ik weet dat zij het allemaal zeer druk hebben maar er was altijd even tijd voor een praatje en dat is wel zo prettig. Ook uroloog Klaver kwam elke avond even langs om te vragen hoe het met me ging. Wat mij betreft aan persoonlijke aandacht geen gebrek in het Maasstad Ziekenhuis’, aldus de heer Jongeneel.
Snel weer aan de slag
Na zijn ontslag uit het ziekenhuis startte hij al gauw weer met wandelen en fietsen en na vier maanden kon de heer Jongeneel zijn drukke baan als Coördinator vrachtafhandeling alweer oppakken. ‘En vergeet niet: gemiddeld staat daar zes maanden voor’, benadrukt de heer Jongeneel. ‘Met behulp van eenvoudige, dagelijkse oefeningen heeft de fysiotherapeut me geholpen om mijn incontinentie helemaal te overwinnen. Eigenlijk ondervind ik helemaal nergens meer klachten van. Ik ben helemaal genezen verklaard en ik kan iedereen die daarvoor in aanmerking komt, een operatie met behulp van de da Vinci robot in het Maasstad Ziekenhuis van harte aanbevelen’, besluit de heer Jongeneel.
"Alle vertrouwen in de robotoperatie"
‘Na verder onderzoek bleek het om prostaatkanker te gaan’, aldus de heer Koolmees. ‘Op dat moment hield ik met alle scenario’s rekening, ook met het donkerste scenario, zodat geen dokter me meer kon verrassen met zijn diagnose. Tijdens deze periode vond ik veel troost in mijn geloof en bij mijn familie en vrienden en ik vertrouwde erop dat het goed met me zou gaan, ongeacht de verdere ontwikkelingen.’
Hij vertelt verder: De uroloog in het IJsselland Ziekenhuis gaf mij drie opties: actief afwachten, opereren of bestralen. Mijn keuze viel direct op opereren, verwijderen van dat wat er niet hoort’, aldus een vastberaden heer Koolmees. ‘De uroloog verwees me naar het Robot Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis omdat ze daar de meeste ervaring hebben met het verwijderen van de prostaat met behulp van de da Vinci robot. Dit was helemaal nieuw voor me maar gezien de ruime ervaring met robotoperaties had ik er direct alle vertrouwen in.’
Tijd voor persoonlijke aandacht
‘Mijn eerste kennismaking met het Maasstad Ziekenhuis was gelijk heel positief. Prettig was dat alle afspraken (onderzoeken, gesprek met dokter Klaver en de oncologisch verpleegkundige) op één ochtend plaatsvonden. Daardoor hoefde ik echt nergens te wachten. Al mijn vragen werden uitgebreid beantwoord, ik kreeg veel persoonlijke aandacht. Dat heb ik enorm gewaardeerd gedurende deze moeilijke periode. In de periode voor de operatie heb ik nog even de DVD bekeken waar door middel van een animatiefilmpje duidelijk te zien was hoe de prostaat met behulp van de robot wordt verwijderd. De voordelen van een operatie met behulp van een da Vinci robot werden daarin nog eens extra onderstreept. Kleine littekens, een korte herstelperiode en minder pijn. Dankzij de goede voorbereiding en de geruststellende woorden van dokter Klaver had ik hoop en moed dat dit zou gaan lukken. En na een heerlijke vakantie in Schotland en Engeland samen met mijn vrouw was ik uitgerust en geestelijk voorbereid op de operatie.’
Snel weer op de been
‘Na afloop van de operatie informeerde dokter Klaver mijn vrouw over het verloop van de operatie, een geruststellende gedachte. Alles was goed gegaan en ja ik vond de eerste drie dagen daarna best vervelend. Gelukkig zijn de littekens klein maar het blijft toch een operatie en die katheter was vervelend. Maar niets dan lof over de verpleging. Zij liepen het vuur uit hun sloffen voor mij. Niets was teveel, ik werd altijd vriendelijk en professioneel geholpen. En dan het eten, onvoorstelbaar hoe ze dat logistiek uitvoeren, ik kon zelf aangeven wanneer en wat ik eten wilde, echt heel professioneel. Na een week kreeg ik de uitslag van de prostaatkweek, de snijranden waren schoon. Wat een enorme opluchting! Nadat de katheter werd verwijderd ben ik direct opgeknapt, mijn conditie verbetert elke dag.’ De heer Koolmees is al geruime tijd gepensioneerd maar nog steeds zeer actief in de samenleving, als bestuurslid van een politieke partij in zijn woonplaats, een scholengemeenschap en internaat voor schipperskinderen heeft hij na een paar weken de draad alweer opgepakt. ‘De eerste vergaderingen heb ik alweer achter de rug’, lacht de heer Koolmees.
"Vertrouwen in de medische technologie"
Van de zeven afgenomen biopsies waren er drie positief en mijn vraag aan de behandelend arts destijds was luid en duidelijk: ‘Wat moet er nu gebeuren?’ Waarop hij antwoordde, ‘eruit met dat ding’. Uiteraard heeft hij alle behandelingsmethoden met mijn vrouw en mij doorgenomen en na telefonisch contact met de huisarts werd me geadviseerd contact op te nemen met het Maasstad Ziekenhuis, aangezien ze daar de meeste ervaring hebben met het verwijderen van de prostaat door middel van een robotoperatie.
Efficiëntie op en top
‘De operatie stond begin december gepland maar ik werd verrast door een telefoontje van het ziekenhuis dat ik al half november kon worden geopereerd. ’s Ochtends om 7.00 uur moest ik me melden en ’s middags 14.00 uur werd ik geholpen. Dat wachten was wel eventjes vervelend.’ De operatie zelf heeft meneer Spoormaker goed doorstaan. ‘Ik was onder de indruk van de efficiëntie waarmee ik werd behandeld. Het was duidelijk dat de artsen en het verplegend personeel veel ervaring hebben met robotoperaties. Na de operatie had ik weinig pijn. Op een pijnschaal van 1 tot 10 heb ik continu op 1 gezeten. Voordeel van een operatie met de robot zijn de vier kleine sneetjes in de buik die snel genezen. Na twee dagen schuifelde ik dan ook al de hele gang over. En die is behoorlijk lang hoor, in het nieuwe ziekenhuis,’ lacht de heer Spoormaker.
Vlot herstel
Het herstel verliep voorspoedig, alleen het uitplassen baarde de heer Spoormaker nog wat zorgen. ‘Ik was bang dat ik mijn blaas niet leeg zou krijgen en hield daarom een duidelijk overzicht bij van de hoeveelheid plas die ik kwijt raakte. Langzaam aan kreeg ik mijn vertrouwen weer terug. Ik mocht al eerder naar huis maar pas op het moment dat ik me zelf goed genoeg voelde om naar huis te gaan, verliet ik het ziekenhuis. De ruimte die ik hierin kreeg vanuit het verplegend personeel van het ziekenhuis heb ik erg gewaardeerd.’
Fysiotherapie en gezonde voeding
‘Na 50 jaar duikervaring heb ik mijn gevoel voor wat betreft een bedreigende of beangstigende situatie goed ontwikkeld. En prostaatkanker voelde ronduit bedreigend, het was een ziekte waar ik geen controle over had. Maar ik heb veel vertrouwen in de medische wereld in ons land en dankzij de nieuwste technieken, waaronder de robotchirurgie, was ik ervan overtuigd dat het goed ging komen.
Begin december kreeg de heer Spoormaker goed nieuws. De snijranden rondom de verwijderde prostaat zijn ‘schoon’. ‘Op dit moment voel ik me weer een ‘jonge god’. Ik let goed op mijn voeding en ook de fysiotherapeut bij ons in de buurt heeft me enorm geholpen, dankzij eenvoudige, dagelijkse oefeningen heb ik mijn incontinentie praktisch overwonnen. Mijn behandeling is uitgevoerd met behulp van de laatste techniek door de meest ervaren chirurg van Nederland, dit brengt rust en ik geniet weer elke dag samen met mijn vrouw van het leven.’