Insectenallergie

Een steek van een insect levert over het algemeen weinig problemen op. Het kan hinderlijk zijn door jeuk, pijn of zelfs een lokale ontsteking, maar is zelden gevaarlijk. Bij een enkeling levert een steek van bepaalde insecten als wesp, honingbij en/of hommel meer klachten op dan gebruikelijk.

Een forse lokale huidreactie

Na een steek door wesp, honingbij of hommel volgt meestal een zwelling op de plaats van de steek. Deze zogenoemde lokale zwelling kan gepaard gaan met pijn. Soms breidt de zwelling in de loop van enkele uren tot een dag uit. De zwelling kan zich dan bijvoorbeeld uitbreiden over de hele hand en/of onderarm. Dit wordt een forse lokale huidreactie genoemd. Op zich is deze reactie niet gevaarlijk. De klachten kunnen worden bestreden door middel van koelen (bijvoorbeeld ijspakking), een antihistamine tablet, soms een corticosteroïd zalfje en in een enkel geval een of enkele dagen een tablet prednison.

De systemische allergische reactie

Deze reactie wordt een anafylactische reactie genoemd. We onderscheiden 4 graden van ernst

  • Graad 1: Jeuk, roodheid en/of galbulten over het gehele lichaam, gevoel van onrust.
  • Graad 2: Zwelling van lippen, ogen, oren, handen, voeten en/of geslachtsdelen, misselijk, braken, buikpijn, diarree, licht in het hoofd, drukkend gevoel op de borst.
  • Graad 3: Moeite met slikken, hese stem, onduidelijk praten, kortademig, piepen, gierende ademhaling.
  • Graad 4: Lage bloeddruk, hartritmestoornissen, urine en/of ontlasting laten lopen, bewusteloos raken, blauwe lippen, neus, vingers en/of tenen.
Allergologie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z