Ribfracturen

Operatieve behandeling

Hoewel de behandeling van gebroken ribben (ribfracturen) eerder bestond uit pijnstilling en ademhalingsinstructies, worden patiënten tegenwoordig veel vaker operatief behandeld. Niet enkel de patiënten bij wie meerdere ribben op twee plaatsen zijn gebroken (‘de floating thorax’) ondergaan een operatie. Dit wordt gedaan omdat inmiddels bekend is dat ook de patiënten met meerdere ribfracturen onder elkaar en patiënten met duidelijk gedisloceerde ribfracturen voordeel kunnen hebben bij het stabiliseren van de fracturen.

Behalve het risico op een longontsteking is er namelijk een reële kans dat een deel van deze gebroken ribben niet vanzelf genezen en daardoor blijvende klachten geven als ze niet gestabiliseerd worden. Dit stabiliseren vindt plaats met behulp van speciale ribplaatjes die over de fractuur vastgezet worden met kleine schroeven. Hiermee wordt de anatomie van de borstkas hersteld en ook de functie van de ribbenboog. Een groot bijkomend voordeel is dat deze operatie ook pijnstillend werkt aangezien de breuken niet meer ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. In een ideale situatie zal de acute patiënt binnen vijf dagen geopereerd worden. Hiermee zal de kans op complicaties, zoals longontsteking en langdurige pijnstilling afnemen en de patiënt sneller met ontslag kunnen.

Bij een floating thorax beweegt de borstkas niet meer goed en kan een efficiënte ademhaling in gevaar zijn, waardoor de patiënt niet zelden op de intensive care in een kunstmatige coma gebracht wordt om te beademen.

Operatie ook voor patiënten met ribfracturen uit verleden

Ook patiënten die in het verleden ribbreuken hebben gehad en hiervan nog steeds klachten hebben, kunnen behandeld worden met een operatie. De pijnlijke niet-genezen ribfracturen (nun-union) kunnen op dezelfde wijze behandeld worden als de acute patiënten, waarbij de fractuur opnieuw schoongemaakt moet worden en gefixeerd. Als er misvorming aan de ribbenboog ontstaan is, door verkeerd vastgroeien van de fracturen zou een hersteloperatie ook een oplossing kunnen zijn om de anatomie te herstellen. In beide gevallen zal een zorgvuldige afweging gemaakt moeten worden van de te verwachten voordelen ten opzichte van de mogelijke complicaties van een operatie en of een alternatieve (pijnbestrijding) behandeling niet beter zou zijn.

Spreekuur voor ribfracturen

Vanaf januari 2019 is er in het Maasstad Ziekenhuis een spreekuur voor de behandeling en nazorg voor patiënten met ribbreuken.

Op dit spreekuur voor ribfracturen zullen al deze facetten rondom de behandeling van acute of chronische klachten met de patiënten besproken worden. Patiënten die (al dan niet) behandeld zijn aan ‘verse’ ribfracturen, patiënten met aanhoudende (pijn) klachten na eerder doorgemaakte ribfracturen en patiënten met een ‘misvormde’ ribbenboog kunnen op dit spreekuur beoordeeld worden, waarna samen een behandelstrategie uitgestippeld kan worden. Er is een nauwe samenwerking met de fysiotherapie, gipsverbandmeesters, radiologie en pijnpolikliniek.

Voor wie?

• Patiënten die bij een (verkeers-)ongeluk zijn betrokken, op de ribben zijn gevallen of patiënten die zijn gereanimeerd vanwege een hartstilstand.
  • Behalve de acute patiënten met ribfracturen, kunnen ook patiënten die in het verleden ribfracturen hebben gehad en hiervan nog steeds klachten hebben, behandeld worden met een operatie.

De afspraken voor het spreekuur ‘Ribfracturen’ kunnen gemaakt worden via de polikliniek Traumachirurgie.