Terug

Verzakking

In Nederland hebben zes op de 1.000 vrouwen last van een verzakking (prolaps) van de baarmoeder (uterus) en/of vagina. Een verzakking komt vooral voor bij oudere vrouwen.

Veel vrouwen schamen zich voor de aandoening en er rust dan ook nog vaak een taboe op. Maar een verzakking is goed te behandelen. De blaas (voorwand schede), de baarmoeder en de endeldarm (achterwand schede) worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Deze organen rusten op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen in meer of mindere mate naar buiten komen. Dit wordt een verzakking of prolaps genoemd. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meer organen tegelijk verzakt zijn. Een prolaps kan verschillende oorzaken hebben en kan samengaan met diverse klachten.

Klachten

Een verzakking of prolaps kan samengaan met verschillende klachten:

Een verzakking of prolaps kan samengaan met verschillende klachten:

 • Vage buikklachten 
 • Rugklachten 
 • Pijn tijdens seksuele gemeenschap
 • Een 'balgevoel' onderin de buik. Het gevoel dat er iets uit de vagina komt
 • Incontinentieproblemen (kan gepaard gaan met obstipatie (verstopping) en soms zelfs ongewild verliezen van poep uit de anus/endeldarm)
 • Zichtbaar en voelbaar weefsel dat uit de schede komt
 • Klachten bij fietsen en zitten
 • Het gevoel dat er na de ontlasting nog iets achter blijft, urineerproblemen die in de loop van de dag toenemen en herhaalde blaasontstekingen

Bovendien is een verzakking psychisch belastend en verstoort het seksleven van de patiënt.

Onderzoeken

U kunt binnen twee weken na verwijzing door uw huisarts bij het Robot Expertisecentrum, afdeling Gynaecologie terecht.

U kunt binnen twee weken na verwijzing door uw huisarts bij het Robot Expertisecentrum, afdeling Gynaecologie terecht.

Vervolgens wordt u binnen vier tot zes weken al geopereerd. Daarmee heeft het Maasstad Ziekenhuis het snelste traject van Nederland. Eerst zal de gynaecoloog een aantal onderzoeken verrichten om u dezelfde dag de uitslag nog te geven. Aansluitend zal een behandelplan opgemaakt worden en indien u in aanmerking komt voor een operatie met de da Vinci robot, zal een datum voor operatie gepland worden. 

Voordat u geopereerd wordt met behulp van de robot zult u nog een keer terug moeten komen voor een afspraak bij de afdeling Anesthesiologie. De daadwerkelijke operatie duurt 3-4 uur.

Behandeling

Van oudsher wordt de behandeling van verzakkingen van de baarmoeder en de vaginatop vaak uitgevoerd door middel van een open buikoperatie. Deze ingreep wordt...

Van oudsher wordt de behandeling van verzakkingen van de baarmoeder en de vaginatop vaak uitgevoerd door middel van een open buikoperatie. Deze ingreep wordt de laatste jaren ook wel middels een klassieke kijkbuisoperatie uitgevoerd (laparoscopie). In het Maasstad Ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van de nieuwste techniek: de da Vinci robot.

Bij deze operatie wordt met behulp van de robot de baarmoeder weer omhoog getrokken en wordt er gebruik gemaakt van een matje dat de baarmoeder zal blijven ondersteunen. De onderkant van het matje wordt vastgehecht aan de voor- en achterkant van de vagina en de bovenkant aan het bindweefsel rondom het stuitje. 

Voordelen behandelprogramma

De indrukwekkende beweeglijkheid van de instrumenten is een van de grote voordelen van robotchirurgie. Het stelt de gynaecologen in staat met een veel grotere bewegingsvrijheid te opereren. Bovendien is er een stereoscopisch beeld, zodat de gynaecoloog de structuren driedimensionaal kan zien. Als patiënt geniet u van een aantal voordelen:

 • Minder pijn en bloedverlies
  U hebt minder pijn en bloedverlies, er ontstaat minder kans op een infectie en u hebt een kortere herstelperiode nodig en een korter verblijf in het ziekenhuis.
 • Kleinere littekens
  De robot maakt gebruik van enkele kleine sneetjes van 5-12 mm. Kleinere littekens zijn hiervan het resultaat. 
 • Minder kans op verklevingen
  Bij een open buikoperatie bestaat er meer kans op verklevingen. Hierdoor kan een andere operatie in de toekomst veel lastiger worden uitgevoerd met meer kans op complicaties. Een operatie met behulp van de robot verkleint die kans. 
 • Kortere herstelperiode
  Na de uiterst precieze operatieve handelingen met behulp van de da Vinci robot door onze bedreven gynaecologen hebt u minder pijn door het ontbreken van een grote wond (in tegenstelling tot bij de open buikoperatie). 

Snel behandeltraject

Doordat het Maasstad Ziekenhuis beschikt over twee da Vinci robots, kunt u als patiënt snel geholpen worden. U kunt binnen twee weken na verwijzing door uw huisarts bij het Robot Expertisecentrum, afdeling gynaecologie terecht. Vervolgens wordt u binnen vier tot zes weken al geopereerd. 

Behandeling

Eerst zal de gynaecoloog een aantal onderzoeken verrichten om u dezelfde dag de uitslag nog te geven. Aansluitend maakt de gynaecoloog een behandelplan. Indien u in aanmerking komt voor een operatie met behulp van de da Vinci robot, wordt een datum voor operatie gepland. Voordat u geopereerd wordt met behulp van de robot, komt u nog een keer terug voor een afspraak bij de afdeling Anesthesiologie. De daadwerkelijke operatie duurt 3-4 uur.

Nazorg

Na twee dagen mag u weer naar huis. Ondertussen is uw katheter verwijderd en heeft het plassen weer op gang kunnen komen.

Na twee dagen mag u weer naar huis. Ondertussen is uw katheter verwijderd en heeft het plassen weer op gang kunnen komen.

Na uw ontslag zal binnen zes weken een controle-afspraak plaatsvinden bij uw specialist.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.