Longkankeroperatie

Longkankeroperatie

Een operatie is één van de behandelingen van longkanker.

Als longkanker operatief verwijderd kan worden, spreken we over een wigresectie, lobectomie, bilobectomie of een pneumonectomie.

Wat houden de verschillende operaties in?

  • Wigresectie is een operatieve verwijdering van een klein deel van een longkwab.
  • Lobectomie is een operatieve verwijdering van één longkwab.
  • Bilobectomie is een operatieve verwijdering van twee longkwabben.
  • Pneumonectomie is een operatieve verwijdering van een hele long.

VATS (links): bij een VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery; kijkoperatie) worden een aantal sneetje (incisies) gemaakt van ongeveer 4 cm. Door de sneetjes worden instrumenten naar binnengebracht om de operatie te verrichten.

Thoracotomie (rechts): net onder de ribben wordt een snee gemaakt (ongeveer 15 cm). De ribben worden gespreid. De chirurg verwijderd het gedeelte van de aangedane long of de hele long.

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. De volgende operaties worden toegepast in het Maasstad Ziekenhuis: de klassieke “open” operatie (met een grote snede en tussen de ribben door), de kijkoperatie en de robot-geassisteerde operatie.

Welke operatie voor u geschikt is, is afhankelijk van het soort tumor, waar precies in de long de tumor zich bevindt en het stadium van de tumor. Uw arts bespreekt met u voor welk soort operatie u in aanmerking komt.

Kijkoperatie (VATS)

​Een video-assisted thorascopie (VATS) is een kijkoperatie waarbij met buisjes en een kijker (“een thoracoscoop”) in de borstholte wordt gekeken.

De thoracoscoop is een smalle camera die in de borstholte wordt ingebracht. De beelden van deze camera zijn te zien op een beeldscherm. Hierdoor kan de arts de handelingen zien die hij uitvoert. Deze thoracoscoop wordt tussen uw ribben door in de borstholte gebracht, zodat de binnenkant van de borstholte en buitenkant van de long kunnen worden bekeken. Bij deze kijkoperatie worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om in de borstholte te kunnen opereren en om een gedeelte van de aangedane long of eventueel zelfs de gehele long te kunnen verwijderen. Hiervoor worden ongeveer 3 à 4 sneden (incisies) gemaakt van ongeveer 1,5 tot 5 centimeter.

Robot-geassisteerde operatie

De operatierobot is een verdere verbetering van de kijkoperatie. De belangrijkste verbeteringen zijn de vergroting van het beeld, het 3D-zicht waardoor de arts diepte kan zien en de bewegingsvrijheid van de instrumenten. Dit zorgt ervoor dat er nauwkeuriger kan worden geopereerd. De zogenoemde Da Vinci robot is computergestuurd, maar voert nooit zelfstandige handelingen uit. De arts stuurt vanuit een bedieningspaneel (console) de robotarmen aan. Het bloedverlies is door deze techniek vaak zeer beperkt en meestal is er een kortere opnameduur. De operatierobot heeft een speciale camera waarmee in de buikholte kan worden gekeken. Het camerabeeld is van HD-kwaliteit, 3-dimensionaal en vergroot het beeld ongeveer 10 keer. Zo kan elk detail van het operatiegebied uitvergroot worden. Er worden vier kleine sneden (incisies) in de borstholte gemaakt om de werkinstrumenten in het lichaam te brengen. Daarnaast moet 1 wat grotere snede gemaakt worden om het verwijderde longdeel naar buiten te brengen. Ongeveer de helft van de longkankeroperaties wordt in het Maasstad Ziekenhuis uitgevoerd met de operatierobot. Het Maasstad Ziekenhuis was het 1e niet-academische ziekenhuis in Nederland waar longoperaties met de robot werden uitgevoerd.

Algehele narcose

Alle longoperaties worden uitgevoerd onder algehele narcose. Ook krijgt u een ruggenprik voor pijnbestrijding na de operatie. Van uw behandelend arts hoort u of het nodig is dat u een nachtje op de IC verblijft na de operatie. Wanneer uw toestand stabiel is, wordt u overgebracht naar de verpleegafdeling.

Tijdens de operatie

De arts kan vanwege de uitgebreidheid van de ziekte ook tijdens de operatie tot de conclusie komen dat het niet verantwoord is om verder te opereren. Het behandeladvies wat dan volgt, is meestal chemotherapie of radiotherapie of een combinatie. Een patholoog onderzoekt de biopten, die verkregen zijn tijdens de operatie, onder de microscoop. Deze bewerking duurt meestal ongeveer 5 werkdagen.

Samengevat kan een operatie 3 verschillende resultaten opleveren.

  • De tumor is in zijn geheel verwijderd.
  • Er is zo veel mogelijk tumorweefsel verwijderd (slechts een klein restant is achtergebleven).
  • Het tumorweefsel was te uitgebreid om er voldoende van te verwijderen. Soms is het zelfs zo dat tijdens de operatie blijkt dat het helemaal niet mogelijk is de geplande operatie voort te zetten. Deze zal dan vroegtijdig worden afgebroken.

De operatie heeft meerdere doelen:

  • Het zoveel mogelijk verwijderen van tumorweefsel.
  • Het definitief stellen van de diagnose longkanker.
  • Het beoordelen van de uitgebreidheid van de ziekte.
  • Het vaststellen van de verdere behandeling.

Betrokken afdelingen en vakgroepen