02-10-2018

Oncologiepatiënten in Maasstad Ziekenhuis kunnen vanuit ziekenhuisbed bijzonder virtueel uitstapje maken met naasten

Aandacht voor aandacht voor de oncologiepatiënten van het Maasstad Ziekenhuis
Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur: “We zijn trots dat we samen met KWF Kankerbestrijding en SyncVR – als eerste ziekenhuis in Nederland – onze oncologiepatiënten en hun naasten samen een virtual reality (VR) beleving kunnen aanbieden. Het initiatief sluit naadloos aan bij één van onze vijf ambities ‘Aandacht voor aandacht’. Door de virtual reality brillen komen gesprekken op gang die even niets met het ziek zijn te maken hebben. Ik heb dat persoonlijk ervaren toen ik een virtueel uitstapje maakte met een patiënt. Het gesprek werd wezenlijk anders. We waren samen echt even in een andere wereld. Dit biedt afleiding en kan helpen bij eenzaamheid. Ook in de toekomst streeft het ziekenhuis naar meer soortgelijke initiatieven.”

Het initiatief zorgt ervoor dat patiënten en hun naasten een interactieve en gezamenlijke VR beleving ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het strand gemaakt worden, een race over het circuit of een tour door New York. Uniek aan dit concept is dat zowel de patiënt als zijn of haar naaste zich in dezelfde interactieve virtuele omgeving begeeft waarin zij tóch de ander kunnen zien, zodat een gesprek op gang komt en de ervaring in het ziekenhuis prettiger wordt.

Week tegen Eenzaamheid
Met de gezamenlijke VR beleving proberen de betrokken partijen de tijd die de patiënt in het ziekenhuis doorbrengt aangenamer te maken. Samen bekijken zij hoe deze innovatieve ontwikkeling ook ingezet kan worden op andere verpleegafdelingen in het Maasstad Ziekenhuis.
Het is een prachtig concept dat bovendien aansluit bij de ‘Week tegen Eenzaamheid’, die plaatsvindt van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober en waarin speciale aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich namelijk eenzaam. Als je wordt opgenomen in een ziekenhuis is eenzaamheid extra schrijnend.

Vernieuwing stimuleren
Het Maasstad Ziekenhuis wil innovatie – vernieuwing – stimuleren. Daarvoor is het innovatieloket met de naam ‘VIEW’ (Value Based Health Care, Innovatie, E-health en Wetenschappelijk onderzoek) in het leven geroepen. Het loket ondersteunt medewerkers om te vernieuwen en daarmee nieuwe initiatieven voor patiënten te realiseren. Dit is het eerste initiatief van het innovatieloket dat op concrete wijze is gerealiseerd in samenwerking met partners.

Foto: een patiënt (links) en bestuurder Peter Langenbach (rechts) genieten samen zichtbaar van een virtual reality beleving