15-07-2019

Maasstad Ziekenhuis test bloedmonsters voor politie

In het kader van de wegenverkeerswet en de wet op middelengebruik bij geweldplegers onderzoekt het Maasstad Ziekenhuis sinds kort dagelijks bloedmonsters voor de politie. Het zijn onder meer bloedmonsters van deelnemers aan het verkeer die positief getest zijn op alcohol en drugs en boven de geldende limieten uitkomen.

De bloedmonsters worden voor nader onderzoek naar het laboratorium van het Maasstad Ziekenhuis gebracht. “Ze komen van verschillende politieteams. De ene dag zijn het er meer dan 60, de andere dag 20,” zegt Tessa Bosch, medisch manager klinische farmacologie & toxicologie van het MaasstadLab. Nadat het bloed getest is, worden de rapporten naar de politie gestuurd.

De opdracht werd verkregen via een Europese aanbesteding van het Nederlands Forensisch Instituut, die het Maasstad Ziekenhuis in september vorig jaar vol trots binnenhaalde. De looptijd is twee jaar. “Het is veel werk, maar we zijn erg blij met deze nieuwe klant,” aldus Tessa Bosch.

De politie heeft Nederland onderverdeeld in drie percelen. Het MaasstadLab verzorgt de bloedanalyses in perceel Noord- en Oost-Nederland en Rotterdam. De bloedmonsters van de andere percelen gaan naar twee laboratoria in België en Duitsland.