27-03-2019

Mijlpaal Maasstad Ziekenhuis: complexe hartoperaties met moderne hartpomp

Patiënten die niet voor een dotterbehandeling in aanmerking komen omdat zij een verhoogd risico lopen vanwege hun lichamelijke conditie, kunnen vanaf nu veilig gedotterd worden in het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Daar wordt sinds 26 maart succesvol geopereerd met de hyper moderne hartfunctiepomp. Interventiecardioloog Martin van der Ent legt uit: “Deze pomp neemt tijdelijk de functie van het hart over zodat er meer tijd is om de kransslagader van het hart te behandelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dotterbehandelingen van de kransslagader en van het hart waar vernauwingen in zitten die opgeheven moeten worden om de bloeddoorstroming in de kransslagader weer te herstellen. Met deze pomp kunnen we ernstig zieke patiënten met een slechte lichamelijke conditie beter behandelen.”

Hartpomp redt levens
De impellapomp bestaat uit een buisje en wordt ingebracht via de slagader in de lies. De pomp kan tot maximaal 4 liter bloed per minuut rondpompen. Dankzij de pomp kan de dotterbehandeling veilig plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd door twee interventiecardiologen Peter Smits en Martin van der Ent samen met hun team. Zij zijn uitgebreid opgeleid om veilig te opereren met de nieuwe hartpomp. “Het betreft een complexe procedure die wij als team tot in detail voorbereiden. Deze behandeling kan levens redden bij patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor een dotterbehandeling.” Ook wordt nauw samengewerkt met de collega’s van de afdeling Intensive Care. Patiënten die na de operatie de pomp nog even bij zich moeten dragen worden overgeplaatst naar de afdeling Intensive Care.   

Specialistische kennis
Het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de afdeling Cardiologie en houdt zich bezig met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten aan het hart zoals hartfalen, pijn op de borst en hartritmestoornissen. De afdeling is 24/7 open voor de opvang van acute hartpatiënten.


Afb: team Hartcentrum Maasstad Ziekenhuis naast de hartpomp