14-01-2019

Oncologiepatiënten Maasstad Ziekenhuis krijgen thuis immunotherapie

Op 10 januari is het Oncologisch Centrum van het Maasstad Ziekenhuis gestart met de thuisbehandeling van oncologiepatiënten. De patiënten krijgen in hun vertrouwde omgeving immunotherapie toegediend door een oncologieverpleegkundige van het ziekenhuis. Het betreft de groep patiënten die behandeld worden met het geneesmiddel Bortezomib of Trastuzumab. Deze medicatie wordt doorgaans gegeven aan patiënten met borstkanker of bloedkanker.

Tijdsbesparing patiënt
Het is een extra service voor de oncologiepatiënten van het Maasstad Ziekenhuis die in aanmerking komen voor de thuisbehandeling. Mevrouw Verbiest-Storm: “Erg fijn dat ik de medicatie thuis kan krijgen, hierdoor blijft er meer tijd over voor dagelijkse dingen. Het voelt erg relaxed en vertrouwd aan in mijn eigen omgeving. Ik voel mij minder patiënt omdat ik niet op een dagbehandelkamer hoef te zijn.” Brigitte Haberkorn, oncoloog legt uit: “In veel situaties is het net zo veilig om een patiënt thuis te behandelen als in het ziekenhuis. Uit een eigen enquête is gebleken dat zo’n 40% van de patiënten die behandeld worden met immunotherapie, dit graag in hun thuissituatie willen krijgen. Het Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om naar deze wens te luisteren. Wanneer patiënten toch de voorkeur geven aan een behandeling in het ziekenhuis, is dit natuurlijk gewoon mogelijk.”

Deskundige zorg aan huis
Tijdens een proefperiode van drie maanden wordt een aantal patiënten thuis behandeld. Tijdens deze drie maanden wordt geëvalueerd hoe de patiënt de behandeling thuis ervaart. De oncologieverpleegkundige werkt volgens veiligheidsprocedures en protocollen die van toepassing zijn op het toedienen van thuismedicatie. De eerste immunotherapieën vinden altijd in het ziekenhuis plaats. Daar wordt in de gaten gehouden of er bijwerkingen zijn. Patiënten zonder bijwerkingen komen in aanmerking voor de thuisbehandeling.
Oncologiepatiënten van het Maasstad Ziekenhuis die meer informatie willen over de thuisbehandeling kunnen contact opnemen met de verpleegkundig specialist oncologie,
telefoon (010) 291 21 67.


Afb. v.l.n.r. Helma Hoogendoorn, oncologieverpleegkundige en mevrouw Verbiest-Storm