27-11-2020

Bevallen in het bad van Geboortehuis Maas

Het is een wens van veel zwangere vrouwen: bevallen in bad. Die wens kan nu in vervulling gaan in Geboortehuis Maas, want op de afdeling Verloskunde van het Maasstad Ziekenhuis staat sinds kort een opblaasbaar bad klaar voor poliklinische bevallingen.

“Wij zijn heel blij en trots dat we nu badbevallingen kunnen aanbieden”, zegt Josine van der Kooij – van der Wal, teamleider van de afdeling Verloskunde van het Maasstad Ziekenhuis. “We hebben gekozen voor een opblaasbaar bad, omdat vrouwen daar veilig, comfortabel en schoon in kunnen bevallen.”

De vrouwen die in het bad bevallen, schaffen een pakket aan met benodigdheden die na de bevalling worden weggegooid, zoals een hygiënische hoes, een aanvoer- en afvoerslang en een pomp. “Veel verloskundigen hebben al ervaring met het bad en zijn er tevreden over. We hebben samen met hen een protocol gemaakt voor de badbevallingen in ons ziekenhuis”, aldus Josine van der Kooij – van der Wal.


Foto: Kraamverzorgenden en obstetrieverpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis zijn getraind om de bevallingen in het bad te begeleiden.

Het bad is bedoeld voor poliklinische bevallingen onder begeleiding van de eigen verloskundige met assistentie van een kraamverzorgende of obstetrieverpleegkundige van het Maasstad Ziekenhuis. Die zijn allemaal getraind om de bevallingen in het bad te begeleiden.

Voordelen badbevalling
Volgens obstetrieverpleegkundige en dagcoördinator Desiree Verduijn heeft bevallen in bad een aantal voordelen. “Het water heeft een positief effect op het kunnen ontspannen, waardoor meer endorfine aangemaakt wordt in het lichaam. Dit is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat de weeën beter opgevangen kunnen worden. Daardoor verloopt de ontsluiting vaak sneller en is minder vaak pijnstilling nodig. Ook kan er na de geboorte in het water makkelijk direct huidcontact gemaakt worden, wat een positief effect heeft op het geven van borstvoeding. Dit zijn mooie voordelen.”


Foto: Zo ziet het opblaasbare bevalbad eruit.

Als de badbevalling onverhoopt moet worden omgezet in een medische bevalling, is de omschakeling snel gemaakt en staat een team van het Maasstad Ziekenhuis klaar om de bevalling op dezelfde verloskamer over te nemen. 

Meer informatie
De verloskundigenpraktijken waarmee samengewerkt wordt, zijn inmiddels geïnformeerd. Zwangeren die geïnteresseerd zijn in een badbevalling in het Maasstad Ziekenhuis, kunnen dat met hun eigen verloskundige bespreken. Meer informatie is te vinden op de website van Geboortehuis Maas https://geboortehuismaas.nl/badbevalling.