02-04-2020

Het Maasstad Ziekenhuis start met De Corona Check

Vanaf 2 april kunnen inwoners van de regio Rijnmond via een gratis app op afstand hulp krijgen bij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door een besmetting met het coronavirus (COVID-19). Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is enkele vragen beantwoorden over de gezondheid zoals hoesten, kortademigheid of koorts. Een medisch team beoordeelt de antwoorden en onderneemt daarop actie.

Het Maasstad Ziekenhuis lanceert De Corona Check in afstemming met huisartsenorganisaties en verschillende ziekenhuizen in de regio Rijnmond. Met deze gratis app kunnen inwoners van bepaalde postcodegebieden hun gezondheid volgen en krijgen zij snel advies over een mogelijke besmetting met het coronavirus (COVID-19).

“We merken dat de inwoners van onze regio behoefte hebben aan informatie en adviezen als het gaat om klachten die kunnen duiden op een infectie met corona. Deze app voorziet in die behoefte. Tegelijk zorgen we er samen ook voor dat de huisartsen en de Spoedeisende Hulp ontlast worden. Dit zorgt voor goede bereikbaarheid van de zorg in deze lastige tijd,” aldus Gea Helfrich, longarts Maasstad Ziekenhuis.

Hoe werkt de app?
Een medisch team bekijkt dagelijks de ingevulde gegevens. Als daaruit blijkt dat iemand mogelijk het coronavirus (COVID-19) heeft, wordt dagelijks binnen kantoortijden contact met diegene opgenomen. Krijgt iemand naar aanleiding van De Corona Check het advies om medische hulp in te schakelen, dan adviseert het Maasstad Ziekenhuis diegene met de voor hem/haar bekende zorgverlener, huisarts of ziekenhuis, in de regio contact op te nemen.

De app is nadrukkelijk geen vervanging van reguliere zorg of spoedzorg. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft, wordt geadviseerd zelf contact op te nemen met de huisarts.

Voor wie is deze app?
Vooralsnog is de app te gebruiken in een groot deel van Rotterdam en de regio Rijnmond. Of iemand er gebruik van kan maken is afhankelijk van het postcodegebied waarin de gebruiker woont. Voor meer informatie en aanmelden voor De Corona Check: www.maasstadziekenhuis.nl/coronacheck.

Om de app te gebruiken, is het niet nodig om patiënt van het Maasstad Ziekenhuis te zijn. Gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn, een koortsthermometer hebben en een smartphone of tablet hebben met Android versie 7 of hoger of Apple versie iOS12 of hoger.

Samenwerking
De De Corona Check is een initiatief van OLVG Santeon ziekenhuis in Amsterdam en het bedrijf Luscii. Zij hebben de app ontwikkeld en maken deze ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen in Nederland. Het Maasstad Ziekenhuis is het vierde Santeon ziekenhuis dat de online corona check aanbiedt. Inmiddels zijn er al 60.000 actieve gebruikers van De Corona Check. “Dit is een mooi resultaat vanuit de Santeon samenwerking en een goed voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek’, zegt Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. “We zullen op termijn gezamenlijk kijken of dit soort online hulpmiddelen vaker ingezet kunnen worden.”