26-04-2021

Hooikoorts of coronavirus?

In de lente hebben veel mensen last van de pollen die in de lucht zweven. Hoe weet je nu of je niest omdat je last hebt van hooikoorts of omdat je besmet bent met het coronavirus (COVID-19)?

Volgens onze allergoloog Sanne Ruikes kun je dat jammergenoeg niet helemaal zeker weten. “In het algemeen geldt dat mensen met hooikoorts vrijwel nooit koorts krijgen en dat hooikoorts op anti-allergie medicatie reageert, zoals neussprays en antihistaminica. Het coronavirus kan wél koorts veroorzaken en reageert niet op anti-allergie medicatie. Hooikoorts geeft ook vaak geïrriteerde en jeukende ogen. Mensen die last hebben van hooikoorts zullen de klachten wel herkennen. We adviseren hen om hun hooikoortsmedicatie goed en dagelijks te gebruiken om onder andere te voorkomen dat ze gaan niezen. Het helpt ook om ramen en deuren gesloten te houden.”

Arts-microbioloog Marjolein Damen benadrukt dat mensen zowel hooikoortsklachten kunnen hebben als het coronavirus bij zich kunnen dragen (zonder dat ze dat weten). “Het blijft dus heel erg belangrijk dat je de adviezen van het RIVM opvolgt en dat je bij twijfel en verkoudheid thuis blijft! Het beste advies dat we je kunnen geven is geniet thuis van het mooie weer en houd je aan de maatregelen!”