17-04-2020

Noodzakelijke zorg gaat gewoon door

Heeft u klachten of twijfelt u over uw gezondheid? Neem altijd contact op met uw huisarts of specialist. Stel een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis niet uit.

Spoedzorg blijft veilig doorgaan

In het Maasstad Ziekenhuis gaat de spoedzorg, zorg voor zwangeren, behandeling van patiënten met kanker of patiënten waarbij er sprake is van een verdenking van kanker of een andere levensbedreigende ziekte, gewoon door. We doen dit op een veilige manier, waarbij de mensen die corona gerelateerde klachten hebben worden gescheiden van de patiënten die geen coronaklachten hebben.

Zorg voor zwangeren

Onlangs benadrukte het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Zuidwest Nederland ook nog dat de zorg voor zwangeren, kraamvrouwen en hun partners en gezinnen gewoon doorgaat en dat deze doelgroep de zorginstellingen niet moet mijden. De kans om in die instellingen besmet te raken met het coronavirus is minimaal.

 Arie Franx, gynaecoloog in het Erasmus MC en lid van het ROAZ-team Geboortezorg: “Zoals altijd staat de veiligheid van aanstaande moeders en die van hun (on-)geboren kind voorop. We begrijpen dat de situatie rond het coronavirus vragen bij hen oproept. We vinden het daarom belangrijk om te benadrukken dat er bij de verloskundigenpraktijken, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties genoeg capaciteit en zorgverleners beschikbaar zijn voor net zulk goede zorg als van vóór de coronacrisis.”

Alle patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus worden in alle zorgorganisaties zorgvuldig gescheiden van niet-besmette patiënten waardoor niemand extra risico loopt om besmet te worden met het coronavirus.

Franx: “Het feit dat er voldoende capaciteit is, betekent ook dat vrouwen niet bang hoeven te zijn dat bevallingen onder ongewone tijdsdruk plaatsvinden.”