Maatregelen coronavirus (COVID-19) Meer informatie
17-09-2022

Diëtist Yvonne vertelt op EBA over optimale voedingstherapie bij patiënten met brandwonden

‘’Brandwonden hebben is topsport. Je lichaam moet hard werken om de verbrande huid weer te laten genezen, spiermassa te behouden en ondervoeding te voorkomen. Daar hoort ook goede en passende voeding bij’’ zo vertelt Yvonne Verweij-Tilleman.  Yvonne is diëtist op het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Vorige week gaf zij een workshop op het European Burns Association Congress over het belang van een optimale voedingstherapie bij patiënten met brandwonden.

Het European Burns Association Congress is een congres waar artsen, verpleegkundigen, paramedici,  onderzoekers en wondspecialisten van over heel de wereld samen komen om te praten over brandwonden. Dit jaar vond het congres plaats in Turijn, Italië.

Yvonne gaf samen met Frederiek Bosch (diëtist en promovendus Martini Ziekenhuis Groningen), dr. Marianne Nieuwenhuis (Professor Hanzehogeschool Groningen, hoofd Research), en dr. Daren Heyland (Professor en hoofd Research uit Canada) een workshop: ‘de optimale voedingstherapie bij patiënten met brandwonden: van theorie naar praktijk’  (Optimal Nutritional therapy in patients with burns: from theory to practice).

 ‘’Je lichaam moet hard werken wanneer je brandwonden hebt opgelopen. Je lichaam heeft veel energie  en voedingsstoffen nodig om wonden te genezen, op temperatuur te blijven, infecties te bestrijden en ondervoeding te voorkomen’’ zo vertelde Yvonne in Turijn.

Ook vertelde Yvonne over een nieuwe methode om te bepalen hoeveel calorieën een patiënt nodig heeft. Het is namelijk lastig om de patiënten met brandwonden de juiste hoeveelheid sondevoeding te geven. Op de IC kunnen we aan de hand van de ‘indirecte calorie metrie’, ook wel de ‘uitadem methode’ genoemd,  meten hoeveel calorieën de IC patiënt ongeveer verbruikt. Daarop kan de diëtist de voeding aanpassen. Zo krijgt de patiënt de optimale hoeveelheid voeding binnen voor het herstel.