09-09-2022

Expertise Anser operatiekliniek blijft groeien: 2000e prostaatoperatie in 4 jaar

Vier jaar na de opening van de Anser prostaatoperatiekliniek vindt vrijdag 9 september de 2000e operatie plaats. Met gemiddeld 500 robotoperaties per jaar behoren de operateurs in de kliniek tot de meest ervaren prostaatoperateurs van Nederland. In het Anser prostaatnetwerk werken acht ziekenhuizen nauw met elkaar samen. De operatiekliniek is gevestigd in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Acht ziekenhuizen delen zorg voor patiënten met prostaatkanker
De ziekenhuizen die deel uitmaken van het Anser prostaatnetwerk zijn: Franciscus Gasthuis & Vlietland, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum en Maasstad Ziekenhuis.

Deze ziekenhuizen delen samen de zorg voor patiënten met prostaatkanker. In deze ziekenhuizen worden patiënten gediagnosticeerd, kunnen ze terecht voor overige behandelingen en ontvangen ze nazorg. Is er een operatie nodig? Dan gebeurt dat altijd in de gezamenlijke operatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis. De operaties worden uitgevoerd door vier urologen die werkzaam zijn in een aantal van de betrokken ziekenhuizen.

‘Tumor vaker volledig verwijderd’
“We evalueren de kwaliteit van ons werk continu. Uit deze kwaliteitsevaluaties blijkt dat we steeds preciezer kunnen opereren. Hierdoor hebben patiënten na de operatie minder kans op erectieproblemen en kunnen ze sneller weer hun plas ophouden. Ook lukt het ons vaker om de tumor volledig te verwijderen. Door alle operaties op één plek uit te voeren, zijn de resultaten van de operateurs makkelijker te vergelijken en kunnen de operateurs hun ervaringen eenvoudiger delen,” vertelt dr. John B.W. Rietbergen, uroloog van de Anser prostaatkliniek en verbonden aan Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Minder complicaties bij operatie door gespecialiseerd team
De Anser prostaatoperatiekliniek opende in september 2018 zijn deuren. Aanleiding hiervoor was onderzoek dat aantoonde dat patiënten na een prostaatoperatie veel minder complicaties hadden als zij geopereerd werden door een gespecialiseerd en ervaren team. Op basis van dit onderzoek verhoogde de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkankeroperaties naar ten minste 100 operaties per ziekenhuis per jaar.

500 prostaatoperaties per jaar
In de Anser prostaatoperatiekliniek vinden er vijf keer zoveel operaties plaats op jaarbasis dan de NVU-norm voorschrijft. Dit maakt de Anser operatiekliniek de plek in Nederland waar de meeste prostaatoperaties worden uitgevoerd. In de kliniek bundelen de betrokken ziekenhuizen letterlijk en figuurlijk hun expertise.

Prof. dr. C.H. (Chris) Bangma, directeur Anser: “De Anser operatiekliniek vormt een pareltje in de zorg aan patiënten, die zich soms over verscheidene Anser-locaties uitstrekt als dit beter is voor de kwaliteit van de behandeling. Ketenzorg is complex, maar Anser laat zien dat het mogelijk is als het moet. De patiënten zijn daarover zeer tevreden.”

Europese erkenning
Onlangs ontving het Anser prostaatnetwerk van de Europese Urologenvereniging het predicaat ‘Centre of Excellence’. Dit internationale keurmerk geeft aan dat het Anser netwerk excelleert in de zorgverlening aan patiënten met prostaatkanker. Het netwerk is met het keurmerk de komende vijf jaar lid van de ‘European Prostate Cancer Centres of Excellence’.