28-10-2022

Tips voor thee in de buurt van kinderen onder de 4 jaar

Een kopje hete thee (en andere hete drank) lijkt onschuldig. Toch is zo'n kopje thee drinken niet helemaal zonder gevaar.

Wist u dat 1 op de 3 patiënten in ons Brandwondencentrum onder de 4 jaar is? En dat de meeste van deze kinderen brandwonden oplopen door hete thee? Daarom geven wij in deze video tips over hoe u kunt omgaan met hete thee in de buurt van kinderen onder de 4 jaar. Zodat u gevaarlijke situaties kunt voorkomen.

De tips uit de video

Tip 1. Zet de thee altijd op een plek waar het kind niet bij kan. Zet de thee altijd op minimaal twee kinderarm-lengtes van bijvoorbeeld de rand van de tafel. Zo is de hete thee altijd buiten het bereik van het kind. 

Tip 2. Zit het kind dichtbij u of bij u op schoot? Drink dan geen hete thee. Kinderen kunnen onverwachte bewegingen maken en hiermee de mok omgooien. 

Tip 3. Zorg dat uw keuken zo veilig mogelijk is. Dit kunt u doen aan de hand van de volgende tips van de Nederlandse Brandwonden Stichting: https://brandwondenstichting.nl/tips/veilig-koken/ 

Heeft uw kind brandwonden? 

Heeft uw kind brandwonden opgelopen? Dan is het belangrijk om deze direct te koelen onder lauw, stromend water! Doe dit 10-20 minuten onder de kraan of in de douche. Neem daarnaast contact op met de huisarts of bel bij een spoedsituatie altijd 112.