04-07-2023

Computable Awards opent stemlijnen: Stem op Chatbot Maya!

Stemt u mee? Onze Maya is genomineerd voor de Computable Awards 2023. Maya is een chatbot die hulp biedt aan geopereerde patiënten in het nazorgtraject van de afdeling Bariatrie. Het Maasstad Ziekenhuis is daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland dat via een chatrobotapp contact onderhoudt en patiënten monitort. De chatbot is samen met softwarebedrijf Chipsoft ontwikkeld.

Maya is één van de tien genomineerden uit de categorie Digitale Innovaties. Het publiek (jullie), bepaalt voor de helft wie er gaat winnen, de andere helft ligt in handen van de jury die is samengesteld door Computable. Stemmen kan tot en met donderdag 5 oktober. Op 30 oktober worden per categorie de winnaars aangewezen. We hopen uiteraard van harte dat Maya wint. Helpt u ons door mee te stemmen?

Laagdrempelige hulp en verlaging werkdruk

Patiënten en medewerkers zijn sinds de start enthousiast over Maya. Patiënten zijn positief over haar laagdrempelige ondersteuning en er kan contact worden opgenomen wanneer de behoefte daar is. Daarbij neemt Maya taken van medewerkers succesvol over waardoor de werkdruk verlaagd wordt. Maya kent ook nog eens verschillende talen, waardoor de toegankelijkheid van nazorg in ons ziekenhuis wordt vergroot. Menselijk contact wordt met Maya niet geheel vervangen. Ze vraagt altijd aan het eind van een chatgesprek of de patiënt behoefte heeft aan contact met een verpleegkundige. Bij een bevestigend antwoord neemt deze meteen contact op met de patiënt.

Digitale innovaties

Zorginnovaties zijn belangrijk voor ziekenhuizen. Ze dragen bij aan de toegankelijkheid, kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg. Met de inzet van een digitale innovatie als chatbot Maya kunnen we patiënten de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment bieden. Het geeft hen meer regie, inzicht in en overzicht over hun zorg. Digitale zorg ontlast daarnaast zorgprofessionals en geeft hen ruimte om meer tijd te besteden aan patiënten die wel zorg in het ziekenhuis nodig hebben. En dat is hard nodig met de toenemende zorgvraag en het tekort aan zorgprofessionals.

Meer over Maya

> lees meer over Maya 

Van links naar rechts: Wietske Vrijland (bestuurder), Rene Klaassen (arts specialist), Wouter Roosink (physician assistant), Michael Roodzant (verpleegkundig specialist)