27-10-2023

Maasstad Ziekenhuis ontvangt 4 STZ-accreditaties

Als topklinisch ziekenhuis biedt het Maasstad Ziekenhuis zorg aan patiënten die niet in elk ander ziekenhuis gegeven wordt. Naast de 11 bestaande zorgfuncties, kunnen we nu 2 nieuwe functies toevoegen: het Rotterdams Duizeligheidscentrum en Seksuele Gezondheid. Ook zijn 2 van de eerder geaccrediteerde functies goedgekeurd voor heraccreditatie: het Brandwondencentrum en Systemische Auto-immuunziekten.

Rotterdams Duizeligheidscentrum

Het Rotterdams Duizeligheidscentrum is één van de nieuwe topklinische zorgfuncties van het Maasstad Ziekenhuis en het Franciscus Gasthuis & Vlietland samen. Op de polikliniek Willemsplein, waar het Rotterdams Duizeligheidscentrum zich bevindt, werkt een team van neurologen, KNO-artsen, psychologen en therapeuten van de ziekenhuizen intensief samen.

Liselotte Ruts, neuroloog in het Maasstad Ziekenhuis, en Willem Kelders, kno-arts in Franciscus Gasthuis & Vlietland, kennen elkaar van het voormalig Havenziekenhuis. Bij hen ontstond het idee om regionaal te gaan samenwerken in de vorm van het Rotterdams Duizeligheidscentrum. In dit centrum worden, de naam zegt het al, patiënten met duizeligheidsklachten behandeld. “Met elkaar zorgen we voor de optimale zorg en nazorg voor de duizelige patiënt. Het maakt niet uit dat ik specialist ben van het Maasstad Ziekenhuis en andere collega’s van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. We bundelen onze kennis en kunde om onze patiënten zo goed mogelijk verder te helpen, dat is toch waar het uiteindelijk om gaat,” aldus Liselotte Ruts.

Seksuele gezondheid

Sinds 2004 worden in het Maasstad Ziekenhuis patiënten met HIV, hepatitis b en c en overige seks - en bloed gerelateerde ziekten behandeld. Inmiddels is het aanbod aanzienlijk uitgebreid. “De kracht van onze polikliniek Infectieziekten is dat de patiënt voor alle aspecten van hun seksuele gezondheid terecht kunnen bij ons. Zo bieden we laagdrempelige SOA-testen aan, maar hebben we ook extra oog voor de mentale en sociale gezondheid van onze patiënten,” licht Rachida El Moussaoui, internist-infectioloog in het Maasstad Ziekenhuis toe. “Dat we zijn beloond met een STZ-accreditatie is een erkenning voor de goede zorg die we onze patiënten elke dag bieden”.
Als je rondkijkt op de polikliniek zie je veel verschillende patiënten en dus ook veel verschillende talen. Gelukkig weet het team wel raad met al die verschillende talen en culturen.

STZ ziekenhuis

In Nederland zijn 27 ziekenhuizen benoemd tot STZ topklinisch ziekenhuis, waarvan het . Maasstad Ziekenhuis er één van is. Zij bieden zorg die patiënten niet in elk ander ziekenhuis kunnen ontvangen. Het Maasstad Ziekenhuis heeft momenteel 13 van deze zorgfuncties. Meer weten? Kijk dan op www.maasstadziekenhuis.nl/stz.

STZ accreditatie