07-07-2023

Warmste juni zorgt voor drukte in de brandwondencentra

De drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) zien al veel slachtoffers met ernstige brandwonden die worden veroorzaakt door typische zomeroorzaken. De grootste oorzaak: barbecueën. “Sommige mensen gebruiken nog steeds brandbare vloeistoffen om de barbecue aan te steken. Daar komt altijd een gaswolk bij vrij. Wanneer er één vonkje bijkomt, ontstaat er een levensgevaarlijke steekvlam,” zegt Kiran Baran, brandwondenarts in het Rode Kruis Ziekenhuis.” Daarom waarschuwen de brandwondencentra samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting dat je de barbecue alleen veilig aan kunt steken met aanmaakblokjes.

Elk jaar lopen mensen ernstige brandwonden op door typische oorzaken die alleen in de zomer voorkomen. Denk aan de barbecue, maar ook aan hete metalen glijbanen of ongelukken met gas op bootjes. “We hebben nu al te maken met erg mooi weer, dus halen mensen de barbecue eerder van stal. Helaas zien we dat ook in de brandwondencentra,” legt de brandwondenarts uit Beverwijk uit. “Tot nu toe hebben we al 11 volwassen met ernstige brandwonden in ons centrum behandeld. Daarbij ook nog 3 kinderen. Veel van die patiënten hebben brandwonden door het gebruik van brandbare vloeistoffen tijdens het barbecueën. Vaak zijn het juist familieleden of vrienden van degene die de brandbare vloeistof heeft gebruikt. ”

In de brandwondencentra belanden de patiënten die er het ergste aan toe zijn. Ook in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat het om meerdere patiënten met ernstige brandwonden. “Wij zien alleen het topje van de ijsberg. Wij hebben geen zicht op de patiënten die in ziekenhuizen zonder brandwondencentrum worden opgenomen, maar verwachten dat het werkelijke aantal nog hoger ligt,” vertelt Ymke Lucas, brandwondenarts in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis.

Als er veilig wordt gebarbecued, is de kans dat het fout gaat klein. Echter, zit een ongeluk in een klein hoekje. Lucas: “Denk bijvoorbeeld aan kinderen die een gloeiendheet rooster van een barbecue aanraken. Maar we zien ook patiënten met ernstige brandwonden door het gebruik van brandbare vloeistoffen. Daar schrikken we nog steeds van. Het aansteken van de barbecue duurt dan te lang en ze proberen dit te versnellen door gevaarlijke vloeistoffen te gebruiken. Denk hierbij aan spiritus, bio-ethanol, benzine, wasbenzine en brandgel.”

Wanneer er een brandbare vloeistof wordt gebruikt, kan dit een grote steekvlam veroorzaken. Bij het openen van een fles met brandbare vloeistof komt er altijd een gaswolk vrij. Deze onzichtbare gaswolk blijft in de lucht hangen en is zeer brandbaar. Wanneer daar één vonkje bijkomt, ontstaat er een steekvlam. “Een levensgevaarlijke situatie, ook voor de omstanders”, vertelt Lucas.

Vandaar ook de waarschuwing van de artsen in de brandwondencentra. Merit van Eck, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis geeft daarom een aantal tips om ongelukken te voorkomen. “Kies een stevige plek voor je barbecue zodat die niet om kan vallen. Denk er daarbij om dat je kinderen en huisdieren niet bij de barbecue kunnen komen en er tegenaan kunnen vallen. Zij zien het gevaar van een smeulende barbecue niet. Mocht je een gasfles gebruiken tijdens het barbecueën, controleer dan de datum op de gasfles en de gasslang. Check ook of de slang niet poreus is en of er geen gaatjes inzitten. En heb je een houtskool barbecue? Gebruik dan aanmaakblokjes om je vuur aan te krijgen. Nooit een aanmaakgel of brandbare vloeistoffen! Liever even wat meer geduld hebben en daarmee slachtoffers voorkomen.”

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting