20-11-2023

Wietske Vrijland nieuwe voorzitter Santeon

Santeon heeft een nieuwe voorzitter: dr. Wietske Vrijland, ook bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Zij neemt vanaf heden de voorzittershamer van het bestuur van Santeon over van prof. dr. Maurice van den Bosch, voorzitter raad van bestuur van OLVG in Amsterdam. Maurice van den Bosch legt na ruim drie jaar het voorzitterschap van Santeon neer; hij wordt op 1 januari a.s. bestuursvoorzitter van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Santeon is een groep van zeven topklinische ziekenhuizen verspreid over Nederland die op een unieke, open manier samenwerken om de zorg aantoonbaar te verbeteren. Samen geven zij invulling aan de noodzakelijke zorgtransformatie om de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Pieter de Bey, directeur van Santeon, werkt nauw samen met de voorzitter, de andere bestuursleden en ziekenhuisprofessionals aan de doelstellingen en programma’s van Santeon.

Wietske Vrijland: ‘Sinds de start van Santeon hebben de zeven ziekenhuizen veel van elkaar kunnen leren. Hierdoor is de kwaliteit van zorg in alle aangesloten ziekenhuizen verbeterd. Door vereenvoudigd samen data te delen, samen te kijken naar het optimaliseren van zorg en samen digitale zorg te ontwikkelen, zetten we succesvol in op vernieuwing. Hierdoor kunnen we zorgprofessionals beter faciliteren en ondersteunen en de waarde voor onze patiënten vergroten. Ik zie er naar uit om samen met Pieter en de andere Santeon ziekenhuizen nog vele mooie stappen voorwaarts te zetten zodat we de zorg voor onze patiënten naar een nog hoger niveau kunnen tillen.”

Maurice van den Bosch: “Waardegedreven zorg vormt de kern van Santeon. De afgelopen jaren hebben we het leiderschap van verpleegkundigen en medisch specialisten verstevigd, en zijn we gaan versnellen op innovatie. De totstandkoming van Zorg bij Jou en de 77M aan transformatiegelden, beschouw ik als de kroon op ons werk van de laatste jaren. Er staat een solide team, en ik wens Wietske ontzettend veel succes als nieuwe voorzitter.”

Pieter de Bey: “De afgelopen jaren hebben we belangrijke stappen gezet op het vlak van innovatie en waardegedreven zorg. Ik heb veel waardering voor de inzet en bevlogenheid waarmee Maurice hier als bestuursvoorzitter invulling aan heeft gegeven. Met Wietske als nieuwe voorzitter kunnen we samen met de Santeon ziekenhuizen en onze partners verder bouwen aan de transformatie naar toekomstbestendige zorg.”

Wietske Vrijland