27-02-2024

CCU-verpleegkundige Wijnand schrijft leerboek cardiaccare-verpleegkunde

Wat doe je als er nog geen leerboek bestaat voor de opleiding tot Cardiac Care verpleegkundige? Dan schrijf je het zelf. Dit dacht Wijnand Postema, CCU-verpleegkundige in het Maasstad Ziekenhuis, 3 jaar geleden. Samen met 3 redacteuren en 34 auteurs werkte hij 3 jaar lang aan het leerboek voor CCU-verpleegkundigen in opleiding.

Het boek is een volledig handboek voor de opleiding waarin alle onderdelen van de cardiologische zorg aan bod komen. “Ons uitgangspunt was een begrijpelijk en praktisch geschreven handboek maken, waarin je alle informatie die je nodig hebt tijdens de opleiding terug kunt vinden. Naast dat het tijdens de opleiding handig is, kun je het er ook even bij pakken als naslagwerk. Bijvoorbeeld voor zorgprofessionals die meer over een onderdeel van de cardiologische zorg willen weten”, vertelt Wijnand.

Samen met Rini Schreuder, oud-collega op de Hartbewaking in het IJsselland Ziekenhuis, zette Wijnand de eerste stap voor het maken van het boek. Beide speelden ze al langer met het idee en samen besluiten ze ervoor te gaan. “Tijdens mijn opleiding heb ik deze informatie gemist. Ik moest zelf de informatie opzoeken in verschillende boeken en online. Een deel haalde ik bijvoorbeeld uit een leerboek voor de opleiding tot IC-verpleegkundige. Maar een boek echt gericht op de cardiologische zorg bestond niet.”

Het maken van het boek bleek iets ingewikkelder en tijdrovender dan Wijnand dacht. “Eerst wilden we het helemaal zelf doen, maar na een paar maanden kwamen we erachter dat we meer nodig hadden voor het boek zoals afbeeldingen. Toen hebben we contact opgenomen met het grootste mediabedrijf/uitgever voor de Nederlandse gezondheidszorg, Bohn Stafleu van Loghum. Zij waren direct enthousiast en zo is de samenwerking tot stand gekomen. Ik heb zelf ook meegeschreven aan het boek en heb hierdoor weer veel bijgeleerd over dit mooie specialisme. Alle informatie moest natuurlijk evidence based zijn, dus ik heb zelf ook veel met mijn neus in de boeken gezeten.”

“Ik hoop vooral dat het boek een houvast is voor studenten en het voor hen makkelijker maakt om door de studie heen te komen, omdat de informatie op één plek te vinden is. Als ik de reacties lees van mensen die het boek al hebben gekocht, ben ik blij dat het zo goed ontvangen wordt”, sluit Wijnand af.

Het boek is te koop via BSL Shop | Leerboek cardiaccare-verpleegkunde.