03-05-2024

De opkomst van vapen: een zorgwekkende trend in de klas

Mariel is verpleegkundig specialist Kinderlonggeneeskunde. Naast haar werk in het Maasstad Ziekenhuis, geeft ze voorlichting aan kinderen op de middelbare school over de gevaren van vapen. “We zien een zorgwekkende trend in de klas,” legt Mariel uit. “Steeds meer en steeds jongere kinderen gaan vapen.”

Van de polikliniek naar de klas

“Op de polikliniek zie ik veel kinderen met astma. Dan bespreek ik altijd of ze roken of vapen. Vaak wordt er door de kinderen van rond de 10 jaar grappig op gereageerd: Mevrouw, wat denkt u, ik ben pas 10,” vertelt Mariel. “Toch vraag ik altijd of ze al kinderen kennen die wel vapen. Dan verdwijnt de glimlach van het gezicht van de ouders als ook zij horen dat kinderen steeds eerder in aanraking komen met het vapen.”

Mariel vindt het belangrijk om kinderen te vertellen over de gevaren van het vapen en roken. Daarom geeft ze regelmatig voorlichting op middelbare scholen. Als ‘arts in de klas’ gaat Mariel als vrijwilliger naar scholen om de kinderen te vertellen over de gezondheidsgevaren die vapen met zich meebrengt: “Veel kinderen denken dat vapen minder schadelijk is dan roken. Toch is dit niet waar.”

Wat het vapen zo gevaarlijk maakt: In een vape zit net zo veel nicotine als in 2 pakjes sigaretten. Nicotine is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en kan leiden tot verschillende psychische problemen. Ook zien de artsen dat vapende jongeren 3 keer zo snel sigaretten gaan roken.

Artsen slaan alarm

Niet alleen Mariel maakt zich zorgen om het vapen. In de campagne ‘artsen slaan alarm’ waarschuwen de artsen uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen over de gevaren van vapen die veel kinderen en ouders niet weten: “Jullie denken misschien, wat doen die artsen op TikTok. Maar we zijn hier vanwege een groot probleem,” vertelt Diederik Gommers, arts uit het Erasmus MC, in één van de video’s op TikTok.

"Het verbaast mij hoe genormaliseerd het vapen is. Maar ook dat pubers en ouders het gevaar niet in zien. Medisch maar ook in de sociale context,” vertelt Mariel zorgelijk. “Ik hoor steeds meer verhalen van kinderen die worden buitengesloten wanneer ze niet vapen.”

Mariel hoopt dat ze zo veel mogelijk kinderen en ouders bewust kan maken van de gevaren van het vapen: “Als ik ook maar één puber aan het denken heb kunnen zetten, is mijn dag geslaagd.”

Verpleegkundig specialist Mariel

Verpleegkundig specialist Mariel

Wil je meer informatie over de gevaren van vapen? Kijk dan op www.artsenslaanalarm.nl