03-07-2024

Keuzehulp voor patiënten met een goedaardige schildklierknobbel

U heeft een goedaardige knobbel in de schildklier. De knobbel is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Bijvoorbeeld tijdens het eten of het inademen. "Om samen tot een juiste beslissing te komen, hebben we een keuzehulp ontwikkeld. Deze keuzehulp zet de verschillende behandelingen op een rijtje samen met de voor- en nadelen," legt Charlotte van Noord uit. Zij is internist en gespecialiseerd in het behandelen van schildklieraandoeningen.

"In de keuzehulp leggen we kort uit wat een benigne schildkliernodus (goedaardige knobbel in de schildklier) is en welke mogelijkheden er zijn. Zo kan een patiënt kiezen om niet te behandelen, geopereerd te worden, RFA-behandeling of radioactief jodium te volgen. Met de keuzehulp kan de patiënt zich thuis voorbereiden en vragen opschrijven. Tijdens een afspraak op de polikliniek leg ik alles nog een keer uit om zo samen tot de beste behandeling te komen."

De keuzehulp is ontwikkeld samen met de collega's van de afdelingen Chirurgie, Radiologie en Nucleaire geneeskunde. Daarnaast heeft PatientPlus de ontwikkeling van de keuzehulp ondersteund en hebben de vertegenwoordigers van patiëntenvereniging SON de keuzehulp gereviewd.

Benieuwd naar hoe de keuzehulp eruitziet? U bekijkt hem hier:
https://www.keuzehulp.info/maasstadziekenhuis/benigneschildkliernodus/intro/3?share=d5aef084bffdeff99c80a3fd47d0c412020487e0