05-02-2024

Leerwerkunit Dialysecentrum van start

Vandaag is de leerwerkunit op het Dialysecentrum in gebruik genomen. Op deze unit werken studenten die in opleiding zijn tot dialyse-assistent of dialyseverpleegkundige, met een leercoach als supervisor. De studenten zorgen samen voor de patiënten die hun dialysebehandeling krijgen. De leercoach volgt nauwkeurig het proces en zorgt dat de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijven.

Bert is dialyseverpleegkundige en zo’n leercoach. Hij vertelt over de leerwerkunit: “Ik vind het fantastisch. Ik weet zelf nog dat ik op een leerwerkunit werkte als student en dat dit mij destijds echt een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen gaf. Nu mag ik zelf studenten begeleiden en ben ik vooral benieuwd of en wanneer studenten naar mij toe stappen. Het is natuurlijk belangrijk dat ze de handelingen zelf doen, maar het is ook niet erg om hulp of advies te vragen.”

Zelfredzaamheid
De leerwerkunit is opgericht om studenten de mogelijkheid te geven om de theorie makkelijker toe te kunnen passen in de praktijk. De studenten moeten tijdens hun studie een aantal EPA’s (EPA's zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen) afronden. Op de leerwerkunit kunnen zij heel gericht aan deze professionele activiteiten werken.

Daarnaast zorgt een leerwerkunit voor een veilig leer- en werkklimaat en draagt het bij aan de zelfredzaamheid van de student. De studenten moeten samen zorg dragen voor de patiënten en van te voren ook samen een plan maken hoe ze dit gaan aanpakken. Esmee, dialyse-assistent in opleiding, vertelt: “Ik vind het leuk dat ik nu aan de slag kan op de leerwerkunit. Ik ben ondernemend en zie dit als een mooie kans om mij verder te ontwikkelen. Daarnaast lijkt het mij ook leuk om samen met een andere student te werken, hierdoor kunnen we echt samen optrekken.”

 

Een ander voordeel van de leerwerkunit is dat de collega’s op de andere zalen meer tijd hebben voor de patiëntzorg. Zij hoeven dan namelijk geen student te begeleiden tijdens het werk.

Afwisseling
Voor nu worden de studenten afwisselend ingezet op de leerwerkunit en op de reguliere zalen. Als het een succes blijkt en er ook meer studenten opgeleid kunnen worden, breiden we dit verder uit. De afwisseling is een mooie toevoeging. Op de reguliere zalen, krijgt de student 1-op-1-begeleiding. De begeleider heeft de student tijdens de hele opleiding gevolgd en kijkt ook echt naar de voortgang.

Mirjam, praktijkbegeleider en projectleider leerwerkunit: “Ik ben nauw betrokken geweest bij het opzetten van de unit en vind het mooi om te zien dat we nu echt gaan beginnen. Ik hoop vooral voor de studenten dat het ze een gevoel geeft dat ze vanaf het begin gelijk een gelijkwaardige positie hebben op de afdeling.”