Doorrekenen doorbloeding van de kransvaten met behulp van computer

Deze nieuwe (onderzoeks)techniek bepaalt in welke mate bloedvaten rondom het hart, de kransvaten, vernauwd zijn. Daarbij wordt een virtuele FFR-analyse – een computer 3D model – van het hart gemaakt door het bedrijf HeartFlow. Dit doet zij met een FFR-meting, op basis van een speciale CT-scan (CT-coronair angiografie), die het ziekenhuis naar hen opstuurt. Met de nieuwe techniek kunnen vernauwingen beter in kaart worden gebracht en kan een gerichter behandelplan worden opgesteld voor de patiënt.

1 Stappen in onderzoek

De procedure – om de ernst van vernauwingen te bepalen met deze nieuwe techniek - is als volgt:

1. Het type CT- scan dat wordt gebruikt (CT-coronair angiografie) maakt door röntgenonderzoek de binnenkant van de bloedvaten zichtbaar. Deze standaard beeldvormingsmethode brengt – via gedetailleerde afbeeldingen – het hart en de bloedvaten in beeld.
  2. De CT-scan wordt door een cardioloog en radioloog van het Maasstad Ziekenhuis samen beoordeeld.
  3. Als er een verdenking is van vernauwing in de kransvaten, worden de gegevens digitaal opgestuurd naar de firma HeartFlow voor een virtuele FFR-meting. Bij een FFR-meting wordt de druk in het bloedvat, voor en achter de vernauwing, gemeten. Het opsturen van de gegevens gebeurt uiteraard volgens de geldende internationale wetgeving en anoniem om de patiëntvertrouwelijkheid te borgen.
  4. HeartFlow analyseert de ontvangen gegevens. De ernst van vernauwingen – en het (nadelige) effect daarvan op de bloedstroom – bepaalt HeartFlow door een combinatie van krachtige, moderne computertechnologie en medische kennis en ervaring.
  5. HeartFlow koppelt de resultaten van de analyse – een computer 3D-model van het hart van de patiënt – terug aan de arts (hoofdbehandelaar) in het ziekenhuis, via een beveiligde netwerkverbinding. Dat beeld maakt het mogelijk om de impact van de vernauwingen op de bloeddoorstroming nauwkeurig te analyseren. De arts beschikt op die manier over dezelfde informatie als bij een FFR-meting via een hartkatheterisatie.
  6. In een multidisciplinair overleg bespreken de artsen de resultaten van de analyse en wordt een gericht behandelplan voor de patiënt opgesteld. Bij het multidisciplinair overleg is ook een interventiecardioloog betrokken.

2 Voordelen onderzoekstechniek

Deze onderzoekstechniek heeft enkele voordelen:

• Vollediger beeld van het hart
    Uit onderzoek is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten.
  • Hoogste betrouwbaarheid
    Uit recent onderzoek is daarnaast gebleken dat de betrouwbaarheid van deze nieuwe onderzoekstechniek hoger is dan 90%. Hiermee is het de meest betrouwbare van alle niet-invasieve onderzoeken en de nieuwe ‘gouden standaard’.
  • Minder risico's
    Omdat er bij de nieuwe techniek minder onderzoeken nodig zijn (om een diagnose te stellen), wordt de patiënt minder blootgesteld aan radioactieve straling en is er minder kans op complicaties.
  • Minder kosten
    Ook vermindert de nieuwe techniek de kosten van met 26%, in vergelijking met de huidige behandelmethoden om een diagnose te stellen bij patiënten met een verdenking op een vernauwing van de kransvaten.
Wachttijd