Terug

Echografie Reumatologie

Echografie is een techniek om organen en weefsels in het lichaam zichtbaar te maken, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek dient om, met behulp van geluidsgolven, eventuele afwijkingen in het gewricht zichtbaar te maken.

Het onderzoek dient om, met behulp van geluidsgolven, eventuele afwijkingen in het gewricht zichtbaar te maken.

Soms wordt het onderzoek ook gebruikt ter ondersteuning van andere onderzoeken of behandelingen. Dit wordt ook wel een onderzoek onder echogeleide genoemd.

De echografie

De echografie word uitgevoerd door een van de reumatologen op de polikliniek Reumatologie.

De echografie word uitgevoerd door een van de reumatologen op de polikliniek Reumatologie.

Afhankelijk van waar de klacht zich bevindt, wordt het te onderzoeken lichaamsdeel met wat gel ingesmeerd, waarna een klein apparaatje (transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel heen en weer wordt geschoven. Deze transducer zendt en ontvangt geluidsgolven, waardoor het gewricht af te beelden is.

De reumatoloog bekijkt de beelden op een beeldscherm en maakt hier gelijktijdig een aantal opnamen van. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 15 minuten. Mocht er tijdens de echografie blijken dat er ontstekingsweefsel in het gewricht zit, kan uw arts in overleg met u besluiten om een punctie bij u uit te voeren. Bij een gewrichtspunctie zuigen we vocht op uit uw gezwollen gewricht. Vervolgens kunnen we deze vloeistof gebruiken voor verder onderzoek of om een diagnose vast te stellen. Dit noemen wij een echogeleide punctie.

Na het onderzoek

Over het algemeen is bij een echografie geen nazorg nodig. De reumatoloog bespreekt met u de beelden en zal dit terugkoppelen naar uw behandelend reumatoloog....

Over het algemeen is bij een echografie geen nazorg nodig. De reumatoloog bespreekt met u de beelden en zal dit terugkoppelen naar uw behandelend reumatoloog.

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij de polikliniek Reumatologie.
Telefonisch kunt u contact opnemen via (010) 291 22 05.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.