Terug

Echoscopie voor zwangeren

Bij een echoscopie worden met behulp van geluidsgolven organen zichtbaar gemaakt. Bij een echoscopie in de zwangerschap kan de echoscopist(e) of gynaecoloog op deze manier de baby, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater bekijken. Zie ook de patiëntenfolder onderaan de pagina voor meer informatie.

Hoe wordt een echoscopie gemaakt?

Bij een echoscopie ligt u op een onderzoeksbank.

Bij een echoscopie ligt u op een onderzoeksbank.

U kunt uw kleding aanhouden, maar u maakt uw onderbuik bloot. Om een goede geleiding van de ultrageluidsgolven te krijgen, wordt er gel op uw buik aangebracht. Daarna wordt er met een zogenaamde echoprobe op de onderbuik gedrukt. Een uitwendige echoscopie is niet pijnlijk, wel kan het drukken op een eventuele volle blaas soms onaangenaam zijn. Zegt u het dan gerust zodat de onderzoeker daar rekening mee kan houden. U kunt zelf op een beeldscherm meekijken.

Termijnecho's worden ook nog wel eens inwendig (via de vagina) uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en van eventueel overgewicht.

Wanneer en waarom wordt er een echoscopie gemaakt?

De volgende echo's worden op een rij gezet.

De volgende echo's worden op een rij gezet.

  • Termijnecho: krijgt u vroeg in de zwangerschap (9-11 weken). Hierbij wordt de zwangerschapsduur vastgesteld;
  • Groeiecho: bepaalt of uw kind te groot of te klein is. Dit vindt plaats in het late tweede of derde trimester;
  • Nekplooimeting: is onderdeel van een prenatale screening om eventuele afwijkingen bij uw ongeboren kind te ontdekken. Bij deze echo wordt de dikte van de nekplooi gemeten;
  • 20-weken echo: is onderdeel van een prenatale screening om eventuele afwijkingen bij uw ongeboren kind te ontdekken.

De uitslag

De echoscopist kan tijdens het onderzoek enige uitleg van de beelden geven.

De echoscopist kan tijdens het onderzoek enige uitleg van de beelden geven.

De arts of verloskundige die uw zwangerschap begeleidt, is degene die de uitslag met u bespreekt en met u het vervolgbeleid vaststelt.

Prenatale screening tijdens het echospreekuur

Met een prenatale screening kunnen verschillende ziekten en aandoeningen worden ontdekt.

Met een prenatale screening kunnen verschillende ziekten en aandoeningen worden ontdekt.

Tijdens het voorlichtingsgesprek dat vooraf plaatsvindt krijgt u informatie over de kans op een gezondheidsprobleem bij uw kindje.
Dankzij de screening wordt u tijdig geïnformeerd over de gezondheid van uw kind. Een prenatale screening kan u helpen een goede beslissing te nemen over eventuele toekomstige stappen in een vroeg stadium.

Bij een prenatale screening zijn verschillende onderzoeken beschikbaar: een bloedtest, een echoscopisch onderzoek waarbij de huidplooi in de nek van het kind wordt gemeten (nekplooimeting- of NT-meting) of een combinatie van deze tests.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.