Terug

Longperfusiescan

Met een longperfusiescan kan de doorbloeding van uw longen gemeten worden. Tijdens het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof ingespoten in een ader in de arm. Deze stoffen zenden korte tijd radioactiviteit uit. Hier merkt u zelf niets van.

Voorbereiding

Wij adviseren u geen waardevolle spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. Kleding zonder metaal kan u in de meeste gevallen aanhouden. Sieraden dient u af...

Wij adviseren u geen waardevolle spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. Kleding zonder metaal kan u in de meeste gevallen aanhouden. Sieraden dient u af te doen.

Voor het onderzoek is geen verdere voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Op de smalle onderzoekstafel krijgt u een injectie met de radioactieve stof in een ader in de arm ingespoten. Tijdens het inspuiten van de vloeistof wordt u...

Op de smalle onderzoekstafel krijgt u een injectie met de radioactieve stof in een ader in de arm ingespoten. Tijdens het inspuiten van de vloeistof wordt u een aantal keer gevraagd diep te zuchten. Direct daarna worden er foto´s gemaakt van de longen, waarbij er twee camera´s rond u heen draaien.

Wanneer de radioactieve stof op de gewenste plaats in het lichaam aangekomen is, worden met een speciale camera foto’s gemaakt. De camera registreert de radioactiviteit en zendt zelf geen straling uit. De gebruikte stof verdwijnt vanzelf weer uit uw lichaam via de urine en ontlasting. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten. 

Na dit onderzoek wordt bepaald of er nog aanvullende foto´s moeten worden gemaakt. U hoort dit van de laborant. Voor dit aanvullende onderzoek moet een andere stof worden gebruikt die weer ingespoten moet worden in een ader in de arm. Deze stof moet echter worden besteld. Daarom kan een vervolgonderzoek niet op dezelfde dag plaatsvinden. Hiervoor wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.