Terug

Punctie Reumatologie

Bij sommige patiënten kan het voorkomen dat door de reuma een gewricht dik en opgezwollen is. Hierbij kunt u denken aan gewrichten zoals knieën, polsen, ellebogen, kleine hand gewrichten of tenen. Uw arts kan in overleg met u besluiten om een punctie bij u uit te voeren. Bij een gewrichtspunctie zuigen we vocht op uit uw gezwollen gewricht. Vervolgens kunnen we deze vloeistof gebruiken voor verder onderzoek of om een diagnose vast te stellen.

Het onderzoek

Mocht er een punctie worden uitgevoerd heeft deze het meeste en langste effect indien u het gewricht 24 uur niet belast. Daarna mag u het gewricht weer volledig...

Mocht er een punctie worden uitgevoerd heeft deze het meeste en langste effect indien u het gewricht 24 uur niet belast. Daarna mag u het gewricht weer volledig belasten. Het is een veilige procedure die gedaan wordt zonder lokale verdoving omdat dit twee prikken zou betekenen.

De risico’s van een punctie zijn zeer gering. In zeldzame gevallen kan er ondanks goede desinfectie van de huid toch een bacterie in het gewricht komen. Mocht u koorts krijgen (>38.5 graden) of de warmte en roodheid van het gewricht toenemen, dan moet u contact met ons opnemen.

De punctie kunnen we ook gebruiken om medicatie in het gewricht te spuiten. Bij medicatie moet u denken aan een ontstekingsremmer of lichte verdoving.
Advies na een gewrichtspunctie met het achterlaten van geneesmiddelen in het gewricht:

  • Zorg dat u begeleiding heeft (iemand die u kan vervoeren).
  • Neem voordat u op de polikliniek komt, alvast een rolstoel mee (vanaf de hoofdingang).
  • Houd er rekening mee dat u het gewricht 24 uur zo min mogelijk belast.
  • Indien u koorts krijgt, de warmte, zwelling, roodheid van het gepuncteerde gewricht fors toeneemt moet u contact met ons opnemen.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.