Terug

Uitstrijkje

Bij het inwendig onderzoek zal de gynaecoloog een uitstrijkje nemen. Hiervoor wordt een speciaal instrument gebruikt: de eendenbek. Hiermee kan de gynaecoloog de baarmoedermond goed zichtbaar maken. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. De eendenbek wordt voorzichtig in de vagina gebracht. Dan haalt de gynaecoloog met een soort borsteltje wat cellen van de baarmoedermond. Die cellen worden onderzocht in het laboratorium. Soms komt er hierna wat bloed uit uw vagina. Hier zijn we op voorbereid; in de onderzoeksruimte ligt maandverband.

Waarom wordt een uitstrijkje gemaakt

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorloperstadium van baarmoederhalskanker hebt.

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorloperstadium van baarmoederhalskanker hebt.

In Nederland krijgen alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar via het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker één keer per vijf jaar een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken. Bij het bevolkingsonderzoek kunnen afwijkingen worden gevonden bij vrouwen die geen klachten hebben. Ook bij vrouwen met klachten zoals tussentijds bloedverlies, bloedverlies na de overgang, bloederige afscheiding of bloedverlies tijdens of na het
vrijen, wordt een uitstrijkje gedaan.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de patiëntenfolder, onderaan de pagina.

U wordt zo spoedig mogelijk geholpen

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.