Patiëntervaring Darmkanker

De heer Van Baalen deed mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Omdat er bloed in de ontlasting werd gevonden, volgde nader onderzoek in het Maasstad Ziekenhuis. Van Baalen bleek een tumor in de endeldarm te hebben. Een operatie was noodzakelijk om de tumor te verwijderen: er werd een snee gemaakt in de buik en het gedeelte van de endeldarm waar de tumor zit, werd verwijderd (low anterior resectie).

Positieve levensinstelling

Een veelzijdige man, dat is de heer Van Baalen. Jarenlang gewerkt als zeeman, maar ook voor de Rijkspolitie en de gemeente. Hij houdt van sporten, maar geeft ook meditatie- en Reiki-lessen. Bovenal is Van Baalen een levensgenieter. Hij voelt zich nog steeds 25. “Ik heb geen tijd voor negatieve gedachten. Ik blijf positief.” Deze instelling hield Van Baalen ook vast tijdens zijn behandeling en opname in het Maasstad Ziekenhuis.

null

"Natuurlijk vond ik het spannend dat ik misschien een stoma zou krijgen na de operatie. Ik ben nog hartstikke actief: ik boks regelmatig en doe aan stijldansen. Dat kan allemaal wel met een stoma, maar natuurlijk heb je dat liever niet. Ik zei tegen de chirurg: ‘Je lijkt me creatief genoeg om ervoor te zorgen dat ik geen stoma hoef’. Daar moest hij om lachen en hij reageerde met: ‘U legt de lat hoog, meneer’."

"Humor – óók in de spreekkamer – is voor mij heel belangrijk. Daardoor voel je je prettiger.”

Op de dag van de operatie genoot de heer van Baalen van het contact met al het personeel. “Je ziet dat er echt teamwork plaatsvindt. Het protocol en de checklist wordt netjes afgewerkt en er wordt me gevraagd of ik nog vragen heb. Vrolijk ging ik de operatie in en zo kwam ik ook de operatie weer uit. Toen ik zag dat ik geen stoma had, was ik natuurlijk helemaal blij!”

Lof voor het hele team

De heer Van Baalen vindt Van der Harst – de chirurg die de operatie heeft uitgevoerd – een ware kunstenaar. “Ik ben hem zo dankbaar dat hij me het gevoel heeft gegeven dat ik weer een volwaardig persoon ben met een volwaardig leven. Natuurlijk kun je leven met een stoma; toch ben ik blij dat het me bespaard is gebleven. Hij is zeer deskundig en patiëntvriendelijk. Van der Harst krijgt van mij een dikke tien!”

Ook over de zorgverlening op de verpleegafdeling heeft de heer Van Baalen niets dan lof. “Na zo’n zware operatie moet je weer vertrouwen krijgen in je lichaam."

"Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Dan is naast positief denken ook het contact met mensen heel erg belangrijk.”

De verpleegkundigen van de afdeling – maar ook alle andere medewerkers die Van Baalen hebben geholpen in zijn herstel – noemde hij zijn ‘guardian angels’, zijn beschermengelen. “Het personeel dat hier werkt zit vol humor. Daar knap je als patiënt echt van op!”