Terug

Patiëntervaringen Blaaskanker

Graag laten wij patiënten zelf vertellen hoe zij de behandeling, de specialisten en het ziekenhuis ervaren. Hieronder kunt u de verhalen lezen van patiënten die blaaskanker hebben gehad.

De heer Bakker

Praktisch om de hoek van het Maasstad Ziekenhuis woont de heer Bakker samen met zijn vrouw. Een gepensioneerde ondernemer, levensgenieter en bovenal natuurliefhebber....

Praktisch om de hoek van het Maasstad Ziekenhuis woont de heer Bakker samen met zijn vrouw. Een gepensioneerde ondernemer, levensgenieter en bovenal natuurliefhebber. Ruim een jaar geleden kreeg hij van zijn huisarts een verwijsbrief voor de uroloog. ‘Het begon allemaal met donkerbruine urine’, aldus de heer Bakker. ‘Op dat moment had ik geen flauw idee van de ernst van de situatie. Ik had dan ook weinig haast om naar het ziekenhuis te gaan totdat ik bloed plaste en stukjes weefsel in mijn urine zag. Vervolgens maakte ik direct een afspraak bij de polikliniek urologie van het Maasstad Ziekenhuis.’

‘Trots op kleine littekens’

‘Uit de onderzoeken waaronder een CT–scan, bleek dat ik blaaspoliepen had, waaraan ik al vrij snel werd geopereerd. Mijn vrouw en ik hadden toen werkelijk geen idee dat het wel eens om blaaskanker zou kunnen gaan. De diagnose van de dokter dat het daadwerkelijk blaaskanker betrof, sloeg in als een bom. Ik had totaal niet aan kanker gedacht. Op dat moment waren mijn gezin en ik behoorlijk ondersteboven van dit nieuws.’ En nog steeds schieten de tranen in de ogen van mevrouw Bakker als zij terug denkt aan het moment waarop haar man dit nieuws kreeg. Het bleek te gaan om een blaastumor die in eerste instantie door middel van chemotherapie werd verkleind. Gelukkig volgde na verloop van tijd het nieuws dat de kanker niet was uitgezaaid. ‘Nou, toen hebben we toch wel even staan juichen van blijdschap, wat een opluchting’, aldus de heer Bakker. ‘De chemotherapie is me naar omstandigheden meegevallen. Ik had uitsluitend last van een beetje diarree en ook qua misselijkheid viel het mee, de voorgeschreven pilletjes heb ik niet hoeven innemen. Tja, mijn haren vielen een beetje uit maar ik was toch al bijna kaal’, lacht de heer Bakker. ‘De verpleegkundigen op de oncologie afdeling waren werkelijk fantastisch. Wat een lieverds. Met geruststellende verhalen loodsten ze me keer op keer de chemo door.’ Na een periode van drie maanden chemotherapie werd de heer Bakker geopereerd.

Unieke operatie met de robot

‘Van de da Vinci robot had ik nog niet eerder gehoord, deze nieuwe technologie is echt geweldig’, waarop de heer Bakker trots zijn kleine littekens laat zien. ‘En dat is nog maar vier weken geleden he, geeft hij aan. ‘Ik weet zeker dat je daar over een tijdje helemaal niets meer van ziet’. De heer Bakker heeft een betrekkelijk zware operatie van vijf uur ondergaan. Dokter Klaver, uroloog in het Maasstad Ziekenhuis en een van de meest ervaren urologen op het gebied van robotchirurgie in Nederland, beaamt dit. ‘Met behulp van de da Vinci robot kan de hele ingreep ‘in de buik’ worden uitgevoerd, zonder het maken van een grote snee in de buik met alle risico’s van dien’, aldus Klaver. ‘Gelukkig had ik een eenpersoonskamer op de verpleegafdeling zodat ik na de operatie in alle rust kon bijkomen’, zegt de heer Bakker. ‘Na twee dagen ging ik alweer zelf douchen en pijn na de operatie heb ik ook nauwelijks ervaren’. ‘Net uit de OK en hij lag alweer voetbal te kijken,’ lacht mevrouw Bakker. Na een dikke week was de heer Bakker weer thuis.

Stoma

De heer Bakker is ondertussen al helemaal gewend aan zijn stoma. Gezien de ligging van de tumor werd bij hem gekozen voor het aanleggen van een stoma i.p.v. een ‘vervangblaas’ (stukje dunne darm wordt dan opnieuw aan de plasbuis vastgenaaid), dit laatste brengt ook meer risico’s met zich mee na de operatie. Door verwijdering van de blaas is er op zijn rechter onderbuik een opening gecreëerd die ervoor zorgt dat de urine het lichaam kan verlaten. ‘De stomaverpleegkundige heeft me uitgebreid geïnformeerd over de verschillende stomamogelijkheden en het gebruik. En ik ben tevreden met deze stoma die vrijwel niet in de weg zit’, aldus de heer Bakker.

Spoedig herstel

De levenslustige en enorme positieve levenshouding van de heer Bakker, heeft zeker bijgedragen aan een voorspoedig lichamelijk herstel. Zijn enthousiasme over het verplegend personeel in het Maasstad Ziekenhuis blijkt wederzijds, ook de verpleegkundigen dragen de heer Bakker op handen. Wie goed doet, goed ontmoet, benadrukt de heer Bakker. Samen met zijn vrouw kijkt hij weer met vertrouwen naar de toekomst.‘Het was vooral geestelijk een zware tijd, het lichamelijke herstel is echter boven verwachting goed gegaan. Fijn dat ik dichtbij huis de behandeling heb gekregen met behulp van de da Vinci robot, één van de laatste technieken en door één van de meest ervaren urologen van Nederland op dit gebied.’ En nog een opmerking ‘Geniet van ’t leven, het is later dan gij denkt’, aldus een vastberaden heer Bakker.

Mevrouw Van Oers

De 77-jarige mevrouw Van Oers is zonder rollator naar het Maasstad Ziekenhuis gekomen. “En ik ben vast van plan ook zonder te vertrekken uit het Aafje Zorghotel”,...

De 77-jarige mevrouw Van Oers is zonder rollator naar het Maasstad Ziekenhuis gekomen. “En ik ben vast van plan ook zonder te vertrekken uit het Aafje Zorghotel”, vertelt ze lachend en vol goede moed. In september 2015 werd bij haar blaaskanker geconstateerd.

Zonder rollator weer naar huis!

“Met regelmaat plaste ik bloed”, steekt ze van wal. “In mijn achterhoofd had ik al het gevoel dat er iets niet klopte. De huisarts stuurde mij door naar het Maasstad Ziekenhuis waar ik te horen kreeg dat er een poliep in mijn blaas zat. Die poliep is vervolgens verwijderd. 14 dagen later schrok ik enorm toen de uroloog mij vertelde dat de poliep kwaadaardig was en tot in de spierwand van de blaas groeide; ik bleek blaaskanker te hebben. Tuurlijk heb ik toen even flink gehuild. Gelukkig werd ik goed opgevangen door uroloog Klaver.”

 “Ongelooflijk zo’n robotoperatie”            

“Uroloog Klaver vertelde me dat er verschillende behandelopties waren, maar dat mijn prognose het best zou zijn als mijn blaas en lymfeklieren verwijderd zou worden. E.e.a. moest natuurlijk goed worden afgewogen, want ik ben niet de jongste meer en dergelijke operaties zijn niet zonder risico, begreep ik.” Door een operatie met behulp van de da Vinci robot is het risico op complicaties kleiner en het verblijf in het ziekenhuis korter. “Ongelooflijk wat een belevenis zo’n robotoperatie, zo bijzonder deze moderne techniek. Met slechts vijf kleine sneetjes in mijn buik heeft hij mijn blaas verwijderd. In het Maasstad Ziekenhuis werken ze met een getraind team die deze ingrepen wekelijks uitvoeren En dat komt het algemeen herstel natuurlijk alleen maar ten goede. Naderhand had ik maar weinig pijn.”

Deskundige zorg & een luisterend oor

“In mijn leven heb ik al het nodige meegemaakt en daarom zet ik mijn schouders eronder.

De verpleegkundigen gaven me troost als ik het even moeilijk had. En ze hielden me nauwlettend in het oog. Dit gaf me een geruststellend gevoel. Deskundige uitleg over het aanleggen van mijn stoma maar ook een luisterend oor in het midden van de nacht tijdens een moeilijk moment. En dat is zo belangrijk, want je bent toch onzeker en er komt veel op je af, ook emotioneel. Inmiddels herstel ik gestaag, eigenlijk volgens het boekje zei dokter Klaver. Dat is toch mooi? Ik ben een dame op leeftijd maar van plan om nog flink te genieten van het leven met mijn kinderen en kleinkinderen.”, besluit mevrouw Van Oers resoluut.

null

 

 

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.