Terug

Dysfagie (slikproblemen)

Slikken is een ingewikkeld proces. Er zijn veel spieren bij betrokken en het verloopt in verschillende fases. De spieren in en rond de mond en keel moeten voldoende kunnen bewegen, de bewegingen moeten gecoördineerd verlopen en het gevoel in en rond de mond moet voldoende zijn.

Slikproblemen algemeen

Dysfagie (dys = moeilijk, fagie = slikken ) kan worden veroorzaakt door een neurologische stoornis (zoals een beroerte (CVA), een hersentumor of spierziekte),...

Dysfagie (dys = moeilijk, fagie = slikken ) kan worden veroorzaakt door een neurologische stoornis (zoals een beroerte (CVA), een hersentumor of spierziekte), maar ook door verminderde spierkracht door ziekte of ouderdom. Slikproblemen kunnen plotseling ontstaan of het slikken kan langzaamaan steeds moeilijker worden.

Slikproblemen die kunnen voorkomen zijn:

  • Speekselverlies.
  • Een vertraagde, verminderde of afwezige slikreactie, waardoor het voedsel niet (goed) de slokdarm in gaat.
  • Verslikken, doordat er vocht of voeding in de luchtpijp komt.

Als iemand zich regelmatig en ernstig verslikt en niet altijd voldoende kracht heeft om te hoesten, kan een longontsteking ontstaan. Om dit te voorkomen is het soms nodig dat het eten en/of drinken in aangepaste vorm gegeven wordt. Ook kan het nodig zijn dat het eten via een sonde gegeven wordt. Een sonde is een plastic slangetje dat via de neus naar de maag of de darm gaat.

Soms kunnen ook bepaalde oefeningen helpen bij slikproblemen. Hiermee kan de logopedist u helpen.

Logopedie bij slikproblemen

De logopedist kan met een uitgebreid slikonderzoek de oorzaak van de slikstoornis opsporen. Ook kan de logopedist vaststellen in welke fase van het slikproces...

De logopedist kan met een uitgebreid slikonderzoek de oorzaak van de slikstoornis opsporen. Ook kan de logopedist vaststellen in welke fase van het slikproces het probleem zit.

Daarbij doet de logopedist een oraal onderzoek, om te kijken of het gevoel in de mond nog goed is en of alle spieren voldoende werken. Indien nodig wordt aanvullend onderzoek aangevraagd bij de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Aan de hand van de bevindingen geeft de logopedist adviezen en/of start de behandeling op.

Door te oefenen kan het slikken verbeterd worden. Daarnaast geeft de logopedist advies over bijvoorbeeld de samenstelling van het voedsel en de manier waarop het aangeboden wordt.

Onderzoek

Wanneer u bent opgenomen op een verpleegafdeling, komt de logopedist bij u langs voor het slikonderzoek. U hoeft niets voor te bereiden. De logopedist vraagt...

Wanneer u bent opgenomen op een verpleegafdeling, komt de logopedist bij u langs voor het slikonderzoek. U hoeft niets voor te bereiden. De logopedist vraagt u enkele dingen te drinken en te eten: dun vloeibaar (zoals water), dik vloeibaar (zoals appelmoes) en/of vaste voeding (zoals brood).

Wanneer u op de polikliniek naar de logopedist komt, wordt u gevraagd iets mee te nemen wat u goed kunt wegslikken en iets wat u minder goed kunt slikken.

Indien nodig, vraagt de logopedist een FEES-onderzoek aan. Dit onderzoek wordt door de logopedist en de KNO-arts uitgevoerd. FEES staat voor Flexibele Endoscopische Evaluatie van de Slik.

Behandeling

De behandeling verschilt per persoon. Het kan bestaan uit het aanpassen van de consistentie (dikte en gladheid) van het eten en drinken, en/of het doen van...

De behandeling verschilt per persoon. Het kan bestaan uit het aanpassen van de consistentie (dikte en gladheid) van het eten en drinken, en/of het doen van oefeningen om de slikspieren te trainen.

Adviezen

De logopedist bespreekt de persoonlijke slikadviezen met u. Hieronder volgen een paar algemene adviezen voor het slikken:

De logopedist bespreekt de persoonlijke slikadviezen met u. Hieronder volgen een paar algemene adviezen voor het slikken:

  • Praat niet tijdens de maaltijd.
  • Zit goed rechtop tijdens het eten en drinken.
  • Neem kleine slokken/happen.
  • Neem de tijd voor het eten en drinken.
  • Houd het hoofd rechtop of breng de kin iets naar de borst tijdens het slikken. Wanneer u het hoofd naar achter gooit, maakt dit het slikken juist moeilijker.

Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.