Terug

Inflammatory Bowel Disease (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)

Binnen dit onderdeel van de site vindt u praktische informatie over de diagnose, het onderzoek en de behandeling van Inflammatory Bowel Disease (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa).

Oorzaken

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een verzamelnaam voor twee aandoeningen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een verzamelnaam voor twee aandoeningen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Deze aandoeningen lijken sterk op elkaar. Het zijn allebei chronische ontstekingen van de darmwand. Deze ontsteking heeft een grillig verloop en veroorzaakt in actieve fasen buikpijn en een aantal andere klachten. Bij de ziekte van Crohn kan de ontsteking zowel de dunne als de dikke darm aantasten. Bij colitis ulcerosa is alleen het laatste deel van de dikke darm aangetast en in ernstige gevallen de gehele dike darm.

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ligt in het afweersysteem. Als gevolg van een verstoord afweersysteem kunnen ontstekingen in de darmen ontstaan.

Bij het ontstaan van deze verstoring spelen een aantal factoren een rol:

  • Bacteriën: het lijkt erop dat bepaalde bacteriën een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoeningen;
  • Erfelijkheid: als iemand in je familie deze ziekte heeft, is de kans verhoogd dat jij het zelf ook hebt of krijgt;
  • Roken: als je rookt, heb je een hogere kans op de ziekte van Crohn. Roken heft ook een negatief effect op het verloop van de ziekte;
  • Stress: lijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van de ziekte, maar kan de klachten wel verergeren.

Klachten

De belangrijkste klachten zijn buikpijn, diarree, een algemeen gevoel van ziek zijn (moeheid, verminderde eetlust), gewichtsverlies en bloed bij de ontlasting...

De belangrijkste klachten zijn buikpijn, diarree, een algemeen gevoel van ziek zijn (moeheid, verminderde eetlust), gewichtsverlies en bloed bij de ontlasting (dat met het blote oog soms niet te zien is).

Bij Crohn ligt de nadruk op buikpijn en een algemeen gevoel van ziek zijn. Bij colitis ulcerosa ligt de nadruk op diarree (met bloed en slijm) en de krampen die vaak aan de ontlasting voorafgaan.

Onderzoeken

Heeft u last van bovengenoemde klachten dan gaat u allereerst naar uw huisarts. De huisarts verwijst u, indien nodig, naar de maag-darm-leverarts (MDL arts)....

Heeft u last van bovengenoemde klachten dan gaat u allereerst naar uw huisarts. De huisarts verwijst u, indien nodig, naar de maag-darm-leverarts (MDL arts).

De specialist laat, indien nodig, aanvullende onderzoeken doen. Bij IBD kan het lang duren - tot enkele maanden - voordat tot het beslissende onderzoek (volledige endoscopie van de darm) wordt besloten. Dit komt omdat de klachten verschillende oorzaken kunnen hebben.

Behandelingen

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk.

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk.

Colitis ulcerosa

Een medicijnbehandeling kan colitis ulcerosa niet genezen. Deze medicijnen zijn bedoeld om klachten te verminderen en ontstekingen te remmen. De medicijnen worden bij milde vormen van colitis alleen gegeven als de ontsteking opvlamt. Bij ernstiger of hardnekkiger beloop kan worden gekozen voor onderhoudsbehandeling. De medicijnen worden dan doorlopend gegeven om een opvlamming van de ontsteking te voorkomen.

Ziekte van Crohn

Meestal wordt bij de ziekte van Crohn een medicijnbehandeling gestart. Er worden medicijnen voorgeschreven om bloedarmoede en diarree tegen te gaan. Daarnaast worden er medicijnen voorgeschreven die enerzijds dienen om de ontsteking af te remmen, anderzijds het ontstaan van nieuwe ontstekingen onderdrukken.

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn wordt geopereerd om een gedeelte van de ontstoken darmen of vernauwingen te verwijderen. Soms wordt (tijdelijk) een stoma (een kunstmatige darmuitgang op de buikwand) geplaatst. Opereren leidt helaas niet tot genezing. Het doel van de behandeling met medicijnen is om de ontsteking te onderdrukken en een operatie te voorkomen.

Medicijnen

De volgende medicijnen kunnen voorgeschreven worden bij IBD:

  • Locale ontstekingsremmers: stoffen die in de darm de ontseking verminderen en niet of nauwelijks in het bloed worden opgenomen. Mesalazine is hier een voorbeeld van;
  • Immunosupressiva: onderdrukken het afweersysteem, waardoor er minder ontstekingsreacties ontstaan. Prednison, azathioprine en methotrexaat zijn hiervan een voorbeeld;
  • TNF-blokkers: dit zijn antistokken die worden ingespoten om TNF te remmen. TNF is een stof die belangrijk is bij het ontstaan van de ontsteking. De meeste gebruikte TNF blokkers zijn Remicade en Humira;
  • Antibiotica: als je een bacteriële infectie hebt die je symptomen van colitis ulcerosa verergert, kan dit worden tegengegaan met antibiotica.

 

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.