LCTH of 4-corner artrodese

De pols is een complex gewricht bestaande uit o.a. acht botjes (handwortelbeenderen). De acht handwortelbeenderen liggen verdeeld over twee rijen en zijn met elkaar verbonden door banden die ligamenten worden genoemd. De pols scharniert dus op twee niveaus. De ligamenten zorgen ervoor dat de acht botten als één geheel vloeiend meebewegen wanneer u de pols beweegt.

In geval van gewrichtsslijtage van de pols is het soms mogelijk dat de pols gedeeltelijk wordt vastgezet (partiele polsartrodese). Bij een ‘LCTH of 4-corner artrodese’ worden vier handwortelbeenderen (os lunatum, os capitatum, os hamatum en os triquetrium) aan elkaar vastgemaakt met behulp van een ronde plaat. Deze vier handwortelbeenderen zullen aan elkaar groeien. Eén handwortelbeen (os scaphoideum) wordt verwijderd. Door deze operatie wordt het versleten deel in de pols ontlast. De pols scharniert nog op één niveau (met goed kraakbeen) in plaats van twee niveaus (waarvan één met slecht kraakbeen). Vaak geeft deze operatie een aanzienlijke pijnvermindering. Het herstel van kracht in de hand is erg afhankelijk van de situatie voor de operatie. De beweeglijkheid van de pols zal afnemen omdat het polsgewricht na de operatie nog maar op één niveau scharniert.

 4 corner artrodese

 Het scaphoid (blauw) wordt verwijderd en 4 handwortelbeentjes (rood) worden aan elkaar vastgezet. Na de operatie zal er een litteken zichtbaar zijn aan de rugzijde van het polsgewricht (groene stippellijn).

Voor de behandeling van LCTH of 4-corner artrodese kunt u terecht bij het Hand en Pols Expertisecentrum.

Hand- en polsaandoeningen
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z