Terug

Leverontsteking (hepatitis)

Binnen dit onderdeel van de site vindt u praktische informatie over de oorzaken, klachten en de behandeling van een leverontsteking.

Voor de behandeling van Leverontsteking kunt u terecht bij het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten.

Oorzaken

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een ontsteking aan de lever is erg gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft.

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een ontsteking aan de lever is erg gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft.

De bekendste vormen - hepatitis A, B, en C - worden door virussen veroorzaakt.

Hepatitis kan ontstaan door een virusinfectie, blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, gebruik van bepaalde soorten medicijnen (toxische hepatitis) of overmatig alcoholgebruik (alcohol hepatitis). In het Maasstad Ziekenhuis is hiervoor een speciaal Hepatitis Centrum opgericht.

Klachten

De klachten die hepatitis A, B en C geven, staan hieronder beschreven.

De klachten die hepatitis A, B en C geven, staan hieronder beschreven.

Hepatitis A

Hepatitis A infectie geeft meestal helemaal geen verschijnselen. De meeste mensen ontwikkelen al op de kinderleeftijd antistoffen doordat ze met het virus in aanraking zijn geweest. Bij een ernstige infectie of een infectie op latere leeftijd kunnen de volgende klachten ontstaan:

 • Geelzucht (vooral bij volwassenen);
 • Koorts;
 • Misselijkheid;
 • Vermoeidheid.

Hepatitis B

Bij besmetting met het hepatitis B virus, kan het vier weken tot zes maanden duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. Het hepatitis B virus kan een verraderlijke ziekte zijn, omdat u er soms niets van merkt en geen klachten heeft. U bent dan wél besmettelijk voor anderen en de lever raakt door de chronische ontsteking wel beschadigd. Veelgehoorde klachten die ontstaan door hepatitis B zijn:

 • Ernstige vermoeidheid;
 • Geelzucht;
 • Jeuk;
 • Misselijkheid of verminderde eetlust;
 • Spier- en gewrichtspijn.

In ernstige gevallen kan acuut leverfalen ontstaan. Bij dit leverfalen zijn de levercellen zodanig beschadigd dat de lever in korte tijd stopt met functioneren.

Hepatitis C

Veel mensen merken weinig of niets van de besmetting met hepatitis C. De klachten die kunnen ontstaan zijn dezelfde als bij Hepatitis B. Vaak wordt hepatitis C bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek, bijvoorbeeld bij een keuring, of via de GGD wanneer de infectie bij uw partner wordt geconstateerd.

Onderzoeken

De diagnose hepatitis wordt gesteld door het uitvoeren van bloedonderzoek.

De diagnose hepatitis wordt gesteld door het uitvoeren van bloedonderzoek.

Door middel van bloedonderzoek kan veelal ook de oorzaak van de hepatitis worden bepaald. De MDL arts kan wanneer nodig aanvullend onderzoek verrichten.

Behandelingen

De behandelingen voor hepatitis A, B en C staan hieronder beschreven.

De behandelingen voor hepatitis A, B en C staan hieronder beschreven.

Hepatitis A

Hepatitis A gaat na verloop van tijd weer over. Hier zijn geen medicijnen voor. Er zijn wel enkele zaken waarmee u het herstel van de lever kunt bevorderen, zoals:

 • Geen alcohol drinken;
 • Gezond en gevarieerd eten;
 • Medicijngebruik bespreken met uw huisarts; sommige medicijnen belasten de lever;
 • Voldoende rust nemen.

Preventief inenten tegen hepatitis A biedt minimaal 15 jaar bescherming (twee injecties).

Hepatitis B

Acute hepatitis B infectie gaat vaak vanzelf over. De immuun afweer zorgt ervoor dat het virus uit het lichaam verdwijnt. Een gezonde voeding en leefstijl helpen daarbij. In ernstige gevallen schrijft de arts medicijnen voor die de immuun reactie versterken. Ook wordt er regelmatig bloedonderzoek gedaan. Voor chronische hepatitis B zijn er verschillende medicijnbehandelingen.

Preventief inenten tegen hepatitis B bestaat uit drie injecties die verspreid over een halfjaar gegeven worden. Deze bescherming is vermoedelijk levenslang.

Hepatitis C

In tegenstelling tot een Hepatitis A of B infectie gaat een hepatitis C infectie niet vanzelf over. De ontsteking die daardoor in de lever ontstaat is dan chronisch. Sinds enkele jaren is er een medicijn dat werkzaam is tegen het hepatitis C virus. Dit middel is het zogenaamde alfa-interferon. De behandeling van hepatitis C is complex en verschilt per persoon. De huisarts of de GGD verwijzen u door naar het Hepatitis Centrum van dit ziekenhuis waar de MDL arts en de internist-infectioloog de behandeling uitvoeren.

 

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.