Terug

Nierstenen

Op de afdeling Urologie behandelen we patiënten met nierstenen. Een niersteen is een klein steentje dat wordt gevormd door de samenklontering van onoplosbare kristallen in de urine (= kristallisatie). Nierstenen kunnen overal in de nieren of urineleiders voorkomen. De meeste bestaan uit een combinatie van veel calcium en wat magnesium, fosfor en oxalaat. Ze kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Een verzameling kleine niersteentjes wordt gruis genoemd. Onze patiëntfolder over nierstenen staat onderaan de pagina.

Oorzaken

De voornaamste oorzaak van nierstenen is een onvoldoende vochtopname. Hoe minder we drinken, hoe geconcentreerder onze urine is en hoe makkelijker zich nierstenen...

De voornaamste oorzaak van nierstenen is een onvoldoende vochtopname. Hoe minder we drinken, hoe geconcentreerder onze urine is en hoe makkelijker zich nierstenen vormen.

De samenklontering treedt meestal op door te veel uitscheiding van kalk of andere kristallen en te weinig vochtuitscheiding. Maar uitdroging alleen kan geen steenvorming veroorzaken. Meestal is er een bijkomende kwaal zoals een nierziekte of -infectie. Tevens geven bepaalde geneesmiddelen en overgewicht kans tot de vorming van nierstenen.
Naar schatting heeft 5 tot 10% van de bevolking last van nierstenen. De aandoening komt twee tot drie keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen

De opstapeling van urine en de verwijding van de urinewegen boven de steen, veroorzaken hevige pijn in de rug, langs de zijde waar de niersteen zit.

De opstapeling van urine en de verwijding van de urinewegen boven de steen, veroorzaken hevige pijn in de rug, langs de zijde waar de niersteen zit.

Deze pijn kan naar de onderbuik en lies uitstralen. Het kan heel plots opduiken of zich juist langzaam nestelen.

Overige symptomen zijn: pijn bij het plassen, de aanwezigheid van bloed in de urine, een opvallende vermindering van de hoeveelheid urine, misselijkheid en braken.

Behandelingen

In het Maasstad Ziekenhuis kunt u voor alle niersteenbehandelingen terecht.

In het Maasstad Ziekenhuis kunt u voor alle niersteenbehandelingen terecht.

Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van de grootte van de niersteen. Kleine nierstenen behandelt de uroloog in de eerste plaats met geneesmiddelen. Krampwerende, ontstekingwerende en pijnstillende middelen kunnen verlichting brengen en de uitscheiding van de niersteen bevorderen.
Bij grotere nierstenen is er de voorkeur andere methoden toe te passen. Als de steen te groot is om uitgeplast te worden, is behandeling met een niersteenvergruizer de meest vriendelijke en efficiënte methode.

 Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.