Terug

Versleten kniegewricht

Het kniegewricht is één van de grootste en meest ingewikkelde gewrichten in het lichaam. Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen, het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Raakt dit kraakbeen van het gewrichtsoppervlak beschadigd, dan is er sprake van slijtage, wat ook wel artrose wordt genoemd.

Oorzaken

Slijtage van de knie kan veroorzaakt worden door een ongeval waarbij er sprake is van een botbreuk die in het kraakbeen van het kniegewricht doorloopt.

Slijtage van de knie kan veroorzaakt worden door een ongeval waarbij er sprake is van een botbreuk die in het kraakbeen van het kniegewricht doorloopt.

Ook wanneer een meniscus volledig wordt weggehaald, treedt in een groot aantal gevallen slijtage op na enkele jaren van dat deel van de knie waar de meniscus is verwijderd. Slijtage kan ook optreden na infectie en na een kapotte knieband. In de meeste gevallen is er geen oorzaak te vinden van de slijtage. Bij het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en ontstaat er slijtage.

Klachten

Bij een beschadigde of versleten knie treedt pijn meestal op bij (trap)lopen en lang staan.

Bij een beschadigde of versleten knie treedt pijn meestal op bij (trap)lopen en lang staan.

Ook startpijn komt voor. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. In een gevorderd stadium treedt verstijving op; er ontstaat een bewegingsbeperking waardoor strekking van de knie onmogelijk wordt. Ook kan zich een X- of O-beenstand ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel aanvoelt. De ernst van de aandoening wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en eventueel met een kijkoperatie. Bij de beslissing om een knieprothese te plaatsen is het oordeel van de patiënt doorslaggevend. Die ervaart immers de last. U moet uiteindelijk zelf bepalen of u toe bent aan de operatie. Uw orthopedisch chirurg zal u hierin adviseren.

Behandeling

Om de klachten van knieslijtage te behandelen, kan een totale knieprothese nodig zijn. Bij een totale knieprothese worden de beschadigde/versleten delen van...

Om de klachten van knieslijtage te behandelen, kan een totale knieprothese nodig zijn. Bij een totale knieprothese worden de beschadigde/versleten delen van de knie door kunstmatige onderdelen vervangen.

Lees hier meer over de totale knieprothese.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.