Blaasverwijdering (radicale cystectomie)

Blaasverwijdering (radicale cystectomie)

Als er wordt besloten uw blaas operatief te verwijderen wordt dit in het Maasstad Ziekenhuis met behulp van de da Vinci robot uitgevoerd. De da Vinci robot is niet computergestuurd en voert ook geen zelfstandige handelingen uit. De uroloog stuurt vanuit een console de robotarmen aan.

De operatierobot heeft een speciale camera waarmee in de buikholte kan worden gekeken. Het camerabeeld is driedimensionaal en vergroot het beeld ongeveer 10 maal. Zo kan elk detail van het operatiegebied uitvergroot worden. De gewrichtjes van de instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien.

Vanwege de verfijnde techniek, de bewegingsvrijheid van de robotarmen en het 3D beeld van de uroloog, kan er met de robot veel nauwkeuriger worden gewerkt. Hierbij is de ervaring van de uroloog essentieel, in het Robot Expertisecentrum werken specialisten met veel ervaring op het gebied van robotchirurgie.

  • Minder pijn en kortere herstelperiode

    Na de uiterst precieze operatieve handelingen met behulp van de da Vinci robot, die wordt bediend door een bedreven uroloog, hebt u minder pijn door het ontbreken van een grote wond, hebt u een kortere herstelperiode nodig en een korter verblijf in het ziekenhuis. 
  • Kleinere littekens

    De robot maakt gebruik van enkele kleine sneetjes van 5-12 cm. Kleinere littekens zijn hiervan het resultaat. 

Wanneer de blaas verwijderd dient te worden moet er een nieuwe blaas worden aangelegd. Dit kan door middel van een stoma (Bricker) of een “vervangblaas”.

Een Bricker heeft als nadeel dat dit een stoma vereist. Voordeel is echter dat het weinig complicaties geeft. Indien er wordt gekozen voor een vervangblaas wordt er een stukje dunne darm opnieuw aan de plasbuis vastgemaakt, op de plaats waar de oorspronkelijke blaas aanwezig was. Dit is esthetisch mooier, gezien er geen stoma wordt aangelegd, maar kan gepaard gaan met een aantal andere nadelen:

  • nachtelijk urine verlies/ plassen “op de klok”/ ’s nachts moeten opstaan
  • hypercontinentie (niet spontaan kunnen plassen, waarvoor zelf katheterisatie) na 2 jaar bij 7 van de 10 vrouwen
  • diarree
  • Natrium bicarbonaat substitutie (dagelijks tabletten moeten innemen)
  • stress incontinence (urineverlies bij bijvoorbeeld hoesten/niezen)

Ca. 50% van alle patiënten die ipv een urine stoma volgens Bricker een vervangblaas krijgen moet een keer of meerdere keren opnieuw worden geopereerd. Het is dus erg belangrijk in de afweging hieromtrent hier goed rekening mee te houden. Een vervangblaas wordt afgeraden wanneer er sprake is van:

  • korte levensduur (<5 jaar)
  • verminderde lever en/of nierfunctie
  • TCC ter hoogte van de plasbuis/ blaashals (blaaspoliepen)
  • uitgebreid Carcinoma in situ (zeer kwaadaardige variant van blaaspoliepen)
  • hoge-dosis pre-operatieve radiotherapie (indien u reeds werd bestraald)
  • complex urethrale stricturen (vernauwing ter hoogte van de plasbuis)
  • niet kunnen accepteren van urine incontinentie

In deze gevallen wordt er altijd geadviseerd een urine stoma volgens Bricker aan te leggen.

Ter voorbereiding op de ingreep wordt uw bloed en urine onderzocht. Vaak is vóór de operatie een inwendig blaasonderzoek verricht.

Afhankelijk van uw leeftijd kan ook een hartfilmpje (ECG) en een hart/longfoto gemaakt worden. Meestal hebben deze onderzoeken voor de operatie al plaatsgevonden. Als dit niet het geval is, vindt dit plaats op de dag van opname. 

U wordt ook uitgebreid geïnformeerd door de stomaverpleegkundige over wat het krijgen van een stoma (of het krijgen van een vervangblaas) betekent voor uw dagelijks leven. Daarnaast geeft de stomaverpleegkundige uitleg over stomamaterialen, voeding en de verzorging van de stoma. De stomaplaats wordt van tevoren samen met u afgetekend en u krijgt de mogelijkheid om met het stomamateriaal te oefenen. 

Als u op de afdeling Urologie komt, krijgt u uitleg over de gang van zaken rondom de operatie.

U wordt 1 dag op voorhand opgenomen i.v.m. darmvoorbereiding en het markeren van de stoma plaats, zodat u kunt beoordelen of deze plaats correct is aangegeven. Vervolgens wordt u naar de operatiekamer gebracht, waarna verpleegkundigen van de operatiekamer u verder begeleiden. 

Hier wordt uw dossier nogmaals doorlopen met de verschillende specialisten en medewerkers. Vervolgens krijgt u de narcose. U zult voor een totale blaasverwijdering met verwijderen van de lymfeklieren en aanleggen van een Bricker stoma of vervangblaas tussen de 4 tot 6 uur onder narcose blijven.

Betrokken afdelingen en vakgroepen