Pijnstilling bij bevalling

Pijnstilling bij bevalling

Duur en ernst van pijn tijdens een bevalling wisselen. Vaak helpen ademhalings- en ontspanningsoefeningen de pijn te verminderen. Toch kan het voorkomen dat de pijn onverdraaglijk is. Hier is pijnstilling voor.

Spanning, angst of uitputting kunnen een rol spelen. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. Bij een thuisbevalling worden in principe geen pijnstillers gegeven. Deze hebben soms bijwerkingen die thuis niet goed behandeld kunnen worden. In het ziekenhuis heeft men de apparatuur en de mogelijkheden om de ongewenste effecten van pijnbestrijding te kunnen ontdekken en behandelen.


Pethidine is een morfine-achtig medicijn dat alleen wordt toegepast bij pijn tijdens de ontsluitingsfase.

Toediening is met een injectie in het bovenbeen of de bil. Ongeveer een kwartier na de injectie is het effect merkbaar: de pijn tijdens de weeën wordt minder en vaak kunt u zich beter ontspannen tussen de weeën.

Voordelen

Pethidine heeft een goed pijnstillend effect.

Nadelen

Pethidine werkt niet langer dan 2 tot 4 uur zodat het, indien nodig, vaker moet worden toegediend. Bijwerkingen van pethidine zijn misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en hoofdpijn. In verband met de bijwerkingen moet u na toediening van pethidine in bed blijven. Via de placenta komt pethidine ook bij het kind terecht waardoor het na de geboorte moeite kan hebben met ademen.

Bij de ‘ruggenprik’ (epiduraal) brengt de anesthesioloog een dun slangetje (katheter) in de rug.

Via de epiduraal katheter wordt met een pomp continu een verdovingsmiddel toegediend. Op deze manier kan gedurende een langere periode een zeer goede pijnstilling gegeven worden. Naast verdoving van de zenuwen voor pijn kunnen ook de zenuwen die van belang zijn voor de spieren uitgeschakeld zijn. Hierdoor is de spierkracht in de benen tijdelijk verminderd.

Door de verdoving van de ‘ruggenprik’ kan de bloeddruk dalen. Daarom krijgt u van te voren een infuus om vocht en eventueel medicijnen toe te kunnen dienen. Ook worden hartslag, bloeddruk en verdoving regelmatig gecontroleerd.

De ‘ruggenprik’ wordt alleen toegepast tijdens de ontsluitingsfase. Op het moment dat u volledige ontsluiting heeft, wordt de toediening van het verdovingsmiddel via de epiduraal katheter gestopt. Zo kunt u de weeën weer voelen en goed mee persen.

Voordelen

Epidurale anesthesie geeft een zeer goede en continue pijnstilling.

Nadelen

Bij epidurale anesthesie is bewaking van hartslag, bloeddruk en verdoving noodzakelijk. Door vermindering van de spierkracht van de benen moet u in bed blijven.

Betrokken afdelingen en vakgroepen