Meer over polikliniek Infectieziekten

Sinds 2004 worden er in het Maasstad Ziekenhuis (en haar voorlopers) patiënten met seksueel overdraagbare ziekten behandeld. Inmiddels doen we veel meer dan alleen de patiënten behandelen. We kijken naar het gehele plaatje en zoeken samen met de patiënt naar een optimale kwaliteit van leven met de aandoening. Op het polikliniek Infectieziekten is naast de medische behandeling ook oog voor het psychische onderdeel van de ziekte, vroegtijdige screening op andere infectieziekten en innovatie van de patiëntenzorg.

Landelijk erkend behandelcentrum

Het HIV-behandelcentrum is een onderdeel van de polikliniek Infectieziekten. Het centrum is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als HIV-behandelcentrum. Voor het behandelen van HIV-patiënten is namelijk een speciale vergunning nodig. Maasstad Ziekenhuis heeft zo'n vergunning, samen met het Erasmus Medisch Centrum. Alle patiënten met HIV en andere seksueel overdraagbare ziekten uit Rotterdam-Zuid en omgeving kunnen in het Maasstad Ziekenhuis terecht voor een volledig behandeling. Testen en behandelen van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) kan ook op de polikliniek Infectieziekten. Met verwijzing (van de huisarts) kunt u telefonisch een afspraak maken. Op de polikliniek kunt u zich volledig laten screenen. Dat wil zeggen dat u getest kan worden op syfilis, gonorroe, chlamydia, hepatitis B, C en HIV.

Samenwerking en positie in de regio

Patiënten met HIV/Hepatitis/SOA/andere infectieziekten kunnen verwezen worden naar ons behandelcentrum via de GGD, huisartsen, specialisten uit ziekenhuizen in de regio en andere HIV-behandelcentra. De polikliniek onderhoudt goede contacten met de verwijzers in de regio. Daarnaast is er in het Maasstad Ziekenhuis een team van specialisten betrokken bij de behandeling van onze patiënten.