Endoscopie bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Een endoscopie is een inwendig onderzoek met een flexibele camera die via mond of anus in het spijsverteringskanaal wordt gebracht. Hieronder vindt u een overzicht van de endoscopieën die het Maasstad Ziekenhuis uitvoert.

Algemeen

Een endoscopie is een inwendig onderzoek met een flexibele bestuurbare camera (endoscoop) die via mond of anus in het spijsverteringskanaal wordt gebracht.

Aan de tip van de endoscoop zijn een lichtbron en camera gemonteerd, zodat de arts het inwendige van de maag en darmen op een beeldscherm kan zien. Ook kunnen kleine instrumenten via het werkkanaal van de camera worden ingebracht, bijvoorbeeld om bijvoorbeeld weefsel (biopt) weg te kunnen nemen.

Afhankelijk van het onderzochte deel van het spijsverteringskanaal heeft een endoscopie verschillende namen. De meest voorkomende onderzoeken bij het Maasstad Ziekenhuis zijn: